Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 08:48
Τελευταία Ενημέρωση: 04 Απριλίου 2022
Επικαιρότητα

Το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα με το πρόγραμμα «Τρίτσης»

Off

Στα επίκαιρα θέματα της ανάγκης για ενίσχυση των δήμων για την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και τις καθυστερήσεις σε έργα και προγράμματα αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ στην ενημέρωση που έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και συνεδρίασε διά ζώσης μετά από καιρό, τη Δευτέρα το βράδυ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των δημάρχων στην Αθήνα παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλούνται από το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση.

«Το ενεργειακό κόστος έχει πολλαπλασιαστεί και για πολλούς δήμους η οικονομική κατάσταση γίνεται εφιαλτική. Πέρα από τους πόρους που δόθηκαν, υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει ενίσχυση και στη διάρκεια του έτους» ανέφερε κάνοντας ειδική μνεία στο κόστος λειτουργίας των ΔΕΥΑ και των Νομικών Προσώπων, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. Μετά το Πάσχα θα υπάρξει και νέα συνάντηση προκειμένου να είναι πλήρως καταγεγραμμένες οι πραγματικές ανάγκες των Δήμων.

Αναφέρθηκε ακόμα στο πρόγραμμα «Τρίτσης» στο οποίο καταγράφονται καθυστερήσεις στην ένταξη έργων και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει από το Υπουργείο ένας σαφής «οδικός χάρτης» για την ένταξη των έργων ή την μεταφορά τους στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ανέφερε ότι η υπουργός ζήτησε την εκπόνηση μελέτης για την προσβασιμότητα στο Δημοτικό Μουσείο, έργο που στη συνέχεια θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο ενώ αναμένεται και επίσκεψη του υφυπουργού κ. Γιατρομανωλάκη.

Η πανδημία

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε και για την επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή τονίζοντας ότι «η πορεία της πανδημίας δεν είναι αισιόδοξη. Τα κρούσματα στην πόλη είναι αρκετά χωρίς όμως να καταγράφεται πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες της περιοχής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 30 ασθενείς στις Μονάδες Λοιμωδών, 15 σε κλίνες άλλων κλινικών και έξι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα νοσηλεύονται 11 ασθενείς στο τμήμα Covid και τρεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι ανατιμήσεις

Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμα ότι η αύξηση των πρώτων υλών και της ενέργειας έχει συνέπειες στα έργα που εκτελούνται, θέμα για το οποίο έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί.

«Η συνέχιση των έργων είναι επισφαλής και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται λύση», σημείωσε.

Επίσης έκανε γνωστό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθεί στα Γιάννενα κλιμάκιο της ΔΕΔΑ η οποία θα παρουσιάσει το έργο ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου και παράλληλα θα γίνει συντονισμός με τις υπηρεσίες του Δήμου για να προχωρήσουν οι εκσκαφές για την ανάπτυξη του δικτύου.

Παράσταση φοιτητών

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε παράσταση από αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εκπρόσωπός τους αναφέρθηκε στα προβλήματα από το κύμα ακρίβειας  και ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου ώστε να υπάρξει μείωση του φοιτητικού εισιτηρίου, δωρεάν μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και να μην γίνουν διακοπές σε συνδέσεις ρεύματος, νερού και ίντερνετ.

Κριτική από Θ. Μπέγκα

Ευθύνες στη δημοτική αρχή για τις «μηδενικές επιδόσεις της σε σχέση με την ενεργειακή εξοικονόμηση» επέρριψε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.

«Την ώρα που η κοινωνία στενάζει, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο το ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης βιώσιμης ενέργειας που παρέλαβε. Αντίθετα, με τα λάθη, την ανικανότητα και τις παραλείψεις της, επιβαρύνει τις τσέπες των συμπολιτών μας αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη», τόνισε ο κ. Μπέγκας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της παράταξης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η εμμονή της δημοτικής αρχής να ακυρώσει το διαγωνισμό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led, στερεί από το δήμο μια σημαντική οικονομική ελάφρυνση».

«Είστε υπόλογοι απέναντι στο γιαννιώτικο λαό για τα επιπλέον οικονομικά βάρη που του επιβάλλατε με την εμμονή σας να ακυρώσετε έναν ουσιαστικά τελειωμένο διαγωνισμό που σήμερα θα ανακούφιζε οικονομικά τόσο τα ταμεία του δήμου όσο και τους δημότες του», σημείωσε ο κ. Μπέγκας και αναρωτήθηκε σε ποια φάση βρίσκεται ο νέος διαγωνισμός για τα led κι αν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΙ θα παραμείνει τουλάχιστον ίδια, ή λόγω της αύξησης  του ενεργειακού κόστους οι δημότες θα δουν αυξήσεις και στα δικά της

Ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε και στα προβλήματα των Υπηρεσιών Δόμησης που αφορούν και την Πολεοδομία των Ιωαννίνων, προτρέποντας τη δημοτική αρχή να πιέσει για την επίλυσή τους και προτείνοντας την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το δημοτικό συμβούλιο.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ