Τελευταία Νέα

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 01:03
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Απριλίου 2022
Επικαιρότητα

Πλήρης ενημέρωση και ευρεία διαβούλευση

Off

Πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα έργα καθώς και για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ κι άλλων μεγάλων προγραμμάτων ζητά από την περιφερειακή αρχή η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών».

Η παράταξη έδωσε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα, με παρόντες τον επικεφαλής Γιώργο Ζάψα και τους περιφερειακούς σύμβουλους Δημήτρη Σακαρέλη, Θόδωρο Κορωναίο, την υπεύθυνη οργανωτικού Ελευθερία Κοσσυβάκη και τον Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρη Τρομπούκη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Γιώργος Ζάψας και ο Θόδωρος Κορωναίος, ανέπτυξαν τις θέσεις της παράταξης για ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, για τα πολυετή προγράμματα που βρίσκονται σε διαβούλευση και ο σχεδιασμός τους θα καθορίσει τη θέση της Ηπείρου τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και για θεσμικά ζητήματα λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών του.

Για την πορεία σημαντικών προγραμμάτων «στα οποία υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία: α) Για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, β) το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας και γ) το Μεγάλο Κλειστό (Ξιφασκίας), σημειώθηκε ότι η παράταξη «έχει ζητήσει να παρουσιαστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι σχετικές μελέτες, οι πηγές χρηματοδότησης και ο οδικός χάρτης για το καθένα από αυτά, με προσδιορισμό καταληκτικής ημερομηνίας (deadline), καθόσον από το φθινόπωρο και μετά οτιδήποτε έρχεται θα εκλαμβάνεται ως έργο προεκλογικής φύσεως (μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο) και δεν θα το υποστηρίξουμε».

Τονίσθηκε ακόμα για συζήτηση – διαβούλευση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), ότι «με επιλογή της Περιφερειακής Αρχής συζητιούνται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης και όχι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα με αυθαίρετη ερμηνεία, σε βάρος της ίδιας της διαβούλευσης και δημοσιότητας και σε βάρος της δημοκρατίας εν τέλει. Η θέση μας για τις ΣΜΠΕ είναι ξεκάθαρη και επειδή ρυθμίζουν πάγια σημαντικά αναπτυξιακά θέματα εθνικού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σε βάθος χρόνου, πρέπει να τυγχάνουν ευρείας διαβούλευσης και δημοσιότητας και να συζητιούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η έλλειψη πληροφόρησης για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το ΕΠΑ, το Νέο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Α. Τρίτσης κ.α.».

«Για παράδειγμα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της 28ης Μαρτίου, συζητήθηκαν πέντε σημαντικές ΣΜΠΕ Υπουργείων, μεταξύ αυτών η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Προγράμματος Ηπείρου 2021 – 2027 (400 και πλέον εκατομμύρια) και η ΣΜΠΕ του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου 2021 – 2025 (119 εκατομμύρια, εκ των οποίων 65 εκ. για υποδομές; 30 εκατ. για πράσινη ανάπτυξη; κοκ). Δηλαδή κοντά στα 500 εκατομμύρια πέρασαν στο πόδι», σημειώθηκε.  Για την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Ηπείρου, με θέμα το Περιφερειακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Ηπείρου αναφέρθηκε: «Καλώς συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, δεδομένου ότι πρόκειται για το πολύ σημαντικό ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής που είναι παρούσα και αφορά άμεσα την Ήπειρο που δοκιμάζεται ήδη από την άναρχη χωροθέτηση όλων των ειδών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με επιπτώσεις που θα φανούν μελλοντικά, αλλά άργησε πολύ η πρώτη συνεδρίαση της με αποκλειστική ευθύνη της περιφερειακής Αρχής και της Προέδρου της Επιτροπής. Η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε καλή δικαιολογία για να μη γίνει δια ζώσης η συνεδρίαση της και ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις αυτή συγκαλείται με τηλεδιάσκεψη. Έτσι αποφεύγουν τη δημόσια συζήτηση για τα μεγάλα θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ, του 5ετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος και του υποτιθέμενου σχεδιασμού τους για την Ήπειρο».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ