Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 11:01
Τελευταία Ενημέρωση: 03 Σεπτεμβρίου 2015
Ήπειρος

Λύσεις μέσα από συνεργασίες

Off

Τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον βασικό αντίπαλο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει η Ν.Δ με κορυφαία στελέχη της να περιοδεύουν ήδη ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο της προεκλογικής κινητοποίησης. 
Η ειδοποιός διαφορά βέβαια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου από όλες τις προηγούμενες τα τελευταία χρόνια είναι το ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν αναφέρεται σε προγραμματικές θέσεις, αλλά ουσιαστικά στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει ή φιλοδοξεί να διαχειριστεί την καθημερινότητα, την επομένη των εκλογών, όπως αυτή έχει καθοριστεί από τη συμφωνία με τους εταίρους και το τρίτο μνημόνιο.
Από την άλλη, η Ν.Δ επιχειρεί να αξιοποιήσει και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν, ότι οι εκλογές θα είναι ένα ντέρμπι για γερά νεύρα μέχρι το τέλος, αλλά και τα ποσοστά του Β. Μεϊμαράκη στη δημοφιλία έναντι του Αλ. Τσίπρα, που εμφανίζεται στη δεύτερη θέση.
Ο προεκλογικός  λόγος της Ν.Δ πατά περισσότερο στη λογική της αναγκαιότητας των συνεργασιών, και όχι στη λογική της αυτοδυναμίας, την οποία χρησιμοποίησε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και τις τελευταίες ημέρες δείχνει να αποσύρεται σταδιακά από αυτήν.
Η λογική αυτή επικράτησε και στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο γραφείο του κ. Καχριμάνη, οι πρώην βουλευτές και υποψήφιοι εκ νέου με τη Ν.Δ Σταύρος Καλαφάτης και Γιώργος Κουμουτσάκος, που πραγματοποιούν διήμερη περιοδεία στην περιοχή.
Στις δηλώσεις τους αμέσως μετά τη συνάντηση αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της συζήτησης κυρίως όμως στάθηκαν στην ανάγκη ο τόπος να προχωρήσει μπροστά με τη λογική των συνεργασιών, που θα δώσουν πιο εύκολα τις επιθυμητές λύσεις.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου για τους «επτά χαμένους μήνες για τη χώρα και για την Ήπειρο», όπως είπε.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι και οι προκλήσεις της Ηπείρου μπορούν κα κερδηθούν και νέες ευκαιρίες να αξιοποιηθούν. Απαιτούνται όμως από τη νέα κυβέρνηση τρία βασικά πράγματα. Ικανότητα διακυβέρνησης, τεχνογνωσία και διάθεση συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε, ότι δε διαθέτει τίποτε από αυτά. Αυτά τα τρία είναι το νέο στην πολιτική ζωή και η Ν.Δ τα έχει και πιστεύουμε, ότι θα τύχουμε της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η αποτυχία στη διαχείριση 
των απορριμμάτων
Από την πλευρά του ο κ. Καλαφάτης στάθηκε στα πλεονεκτήματα της Ηπείρου στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, έκανε όμως ιδιαίτερη αναφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα στο οποίο απέτυχε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΑΠΕΝ.
«Η Ήπειρος είχε φτάσει σε σημείο να είναι πρωτοπόρος και υπόδειγμα στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, όμως το υπουργείο προχώρησε σε έναν διαφορετικό σχεδιασμό που είναι τελείως λανθασμένος», τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Κίνδυνος για το νέο ΕΣΠΑ
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης επισημαίνοντας τον τεράστιο κίνδυνο ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, να  χαθούν χρήματα και να μην προχωρήσει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
«Το τοπίο παραμένει ακόμη θολό στα απορρίμματα, αφού τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, προορίζονται μόνο για ΣΔΙΤ και πάλι δεν είναι σίγουρο, ότι επαρκούν», τόνισε ο Αλ. Καχριμάνης, που διατύπωσε αιχμές και προς το υπ. Υποδομών για την παράταση στην υλοποίηση των οδικών έργων.
«Δυστυχώς δόθηκαν οι παρατάσεις στα έργα χωρίς το υπ. Υποδομών να έχει εξασφαλίσει, ότι θα δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ».

Αναφορά στους Βορειοηπειρώτες
Αίσθηση όμως προκάλεσε η αναφορά του κ. Καχριμάνη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς Βορειοηπειρώτες σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική μειονότητα στη γειτονική Αλβανία με τις προκλήσεις της κυβέρνησης Ράμα να συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.
«Υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία για αυτούς τους ανθρώπους που δε μπορούν να πάρουν ούτε παράταση για την ταυτότητα του ομογενούς. 
Είναι απάνθρωπο να έχουν αυτή την αντιμετώπιση, γιατί πρόκειται για έλληνες και εγώ αισθάνομαι ως περιφερειάρχης της πάσης Ηπείρου και ποτέ δε θα πουλήσω σε κανέναν οτιδήποτε έχει να κάνει με το κομμάτι της νέας Ηπείρου. Είναι ένα ενιαίο τμήμα, πολιτισμικά είμαστε το ίδιο και δε γίνεται σε μία περίοδο που πέφτουν τα σύνορα στην ενωμένη Ευρώπη, εμείς να κωφεύουμε για τους δίπλα», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου