Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 02:20
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Απριλίου 2022
Επικαιρότητα

Θέσεις «μάχης» με εκλογικό άρωμα

Off

Μία εικόνα από το… εγγύς μέλλον, αυτό που θα φέρει και τον δήμο Ιωαννιτών πιο κοντά στις δημοτικές εκλογές του 2023, θα μπορούσε κάποιος να πει, πως ήταν αυτή της συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημ. συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που υπάρχουν ευθείες αντιπαραθέσεις με… προεκλογικό άρωμα και περιεχόμενο, ίσως όμως ήταν η πρώτη φορά, που επικεφαλής παρατάξεων – και λογικά εκ νέου υποψήφιοι δήμαρχοι – έβγαλαν μερικά βέλη από τη φαρέτρα τους, παίρνοντας θέσεις μάχης.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον έγκειται ακριβώς στο ότι με αφορμή τη συζήτηση για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και των οικονομικών προβλημάτων των δήμων, φάνηκαν οι διαφορετικές διαθέσεις απέναντι στην κυβέρνηση και συνολικότερα, αλλά και πιο συγκεκριμένα, όπως για παράδειγμα απέναντι στο υπ. Εσωτερικών.

Από τη μία, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, αλλά και ο Λαζ. Νάτσης υποστήριξαν, ότι η κυβέρνηση δε στηρίζει στην πράξη τους δήμους σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, ενώ η Τατ. Καλογιάννη από την άλλη, υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και των χρηματοδοτήσεων που έχουν δοθεί στους δήμους τα τελευταία χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «οι δήμοι έμαθαν να κλαίγονται…».

Ο Θωμ. Μπέγκας από την άλλη ήταν περισσότερο ισορροπιστής, επιχειρώντας να αποδώσει εξίσου τις ευθύνες και στην κυβέρνηση και στη στάση της απέναντι στους δήμους, αλλά και στην αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης από τους ίδιους τους δήμους.

Οι αποκλίσεις

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, όπως και πριν από ένα 10ήμερο, αμέσως μετά το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κάνοντας λόγο για τεράστια απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεων των δήμων για τις απώλειες και το επιπλέον κόστος σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του υπουργείου.

«Υπάρχει μία σοβαρή δυσλειτουργία. Άλλους υπολογισμούς κάνει η ΚΕΔΕ, άλλους το υπ. Εσωτερικών και μάλιστα σε αντιστοιχία ένα προς τρία. Προφανώς λοιπόν, κάτι δε γίνεται καλά», ανέφερε αρχικά για να εξαπολύσει ευθείες βολές στη συνέχεια προς τον αναπλ. υπουργό κ. Πέτσα για την υλοποίηση του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης».

«Ο κ. Πέτσας μας παρουσίασε μία ειδυλλιακή εικόνα για το πρόγραμμα «Τρίτσης» που έρχεται όμως σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε εντάξεις έργων και απορρόφηση κονδυλίων ενώ μας δίνεται μία δέσμευση για μεταφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πώς θα γίνει όμως αυτή η μεταφορά δε μας έχει εξηγήσει κανείς. Χρειάζεται ένας οδικός χάρτης, που μέχρι στιγμής δεν τον έχουμε», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Ο Θ. Μπέγκας είπε πως το κράτος οφείλει να ενισχύσει την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία όμως θα πρέπει να έχει πιο διεκδικητικό χαρακτήρα.

Οι τόνοι ανέβηκαν με την τοποθέτηση της κας Καλογιάννη, που είπε πως οι δήμοι έχουν εισπράξει από το κράτος επιχορηγήσεις 1,4 δισ. τα τελευταία χρόνια, όμως από την άλλη δεν εισπράττουν τις οφειλές παρελθόντων ετών.

«Μονίμως, οι δήμοι κλαίνε, ζητάνε και εμφανίζονται ως επαίτες, παρότι έχουν και ίδια έσοδα σε αντίθεση με τις πλήρως κρατικοδίαιτες περιφέρειες. Αντί να ευχαριστείτε την κυβέρνηση, ότι είσαστε οι πιο τυχεροί ως δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών, που αντλείτε εκ. από προγράμματα, κλαίγεστε πάλι», ήταν μερικές μόνο από τις επισημάνσεις της κας Καλογιάννη.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Λαζ. Νάτση, που στην τοποθέτησή του, είπε απευθυνόμενος στην κα Καλογιάννη, ότι 1,4 δισ. για 330 δήμους για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και ό,τι άλλο προέκυψε, δεν είναι και κάποιο τεράστιο ποσό. «Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι δεν μπορούν οι δήμοι να ανταπεξέλθουν σε τέτοιες συνθήκες, σε τόσο τεράστια έξοδα και σε ανάγκες που μεγαλώνουν καθημερινά», ανέφερε ο κ. Νάτσης.

Εκτροχιασμός των

οικονομικών και των… led

Η συζήτηση στο δημ. συμβούλιο εκτός ημερήσιας περιστράφηκε γύρω από τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους. Οι αναφορές του κ. Ελισάφ όμως δεν έμειναν αναπάντητες από την αντιπολίτευση με τον Θ. Μπέγκα αρχικά και την κα Καλογιάννη μετά να ασκούν κριτική στη δημ. αρχή, ότι δεν έχει υλοποιήσει ούτε ένα έργο ενεργειακής εξοικονόμησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο του οδοφωτισμού (led).

«Την ώρα που η κοινωνία στενάζει η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο το ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης βιώσιμης ενέργειας που παρέλαβε. Αντίθετα, με τα λάθη, την ανικανότητα και τις παραλείψεις της, επιβαρύνει τις τσέπες των συμπολιτών μας αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη. Είστε υπόλογοι απέναντι στο γιαννιώτικο λαό για τα επιπλέον οικονομικά βάρη που του επιβάλλατε με την εμμονή σας να ακυρώσετε έναν ουσιαστικά τελειωμένο διαγωνισμό που σήμερα θα ανακούφιζε οικονομικά τόσο τα ταμεία του δήμου όσο και τους δημότες του», σημείωσε ο κ. Μπέγκας και αναρωτήθηκε σε ποια φάση βρίσκεται ο νέος διαγωνισμός για τα led κι αν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΙ θα παραμείνει τουλάχιστον ίδια, ή λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους οι δημότες θα δουν αυξήσεις και στα δικά της τιμολόγια.

Η κα Καλογιάννη που πήρε το λόγο αμέσως μετά για να προσθέσει και αυτή στην κριτική του κ. Μπέγκα, ότι η δημ. αρχή έχει πάρει μηδέν στην υλοποίηση έργων ενεργειακής εξοικονόμησης.

H δευτερολογία Ελισάφ

Στη δευτερολογία του ο κ. Ελισάφ επανήλθε στα οικονομικά των δήμων, τονίζοντας, ότι η πανδημία αλλά και το ενεργειακό κόστος δυναμιτίζουν τα πάντα. «Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί την πρώτη άμυνα της κοινωνίας και πρέπει να τύχει της ανάλογης μεταχείρισης από την κυβέρνηση. Διεκδικούμε με λογισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες για μείωση του ενεργειακού κόστους, ο δήμαρχος ανέφερε ότι ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τα led. Παράλληλα, ο δήμος προχωρά το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Πνευματικού Κέντρου με προϋπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων, μετέχει στις 100 ενεργειακά ουδέτερες πόλεις και προχωρά στη συγκρότηση και λειτουργία δύο ενεργειακών κοινοτήτων.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ