Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 10:14
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Απριλίου 2022
Επικαιρότητα

Το θέμα των απορριμμάτων πάει δημοτικό συμβούλιο

Off

Με τις εξελίξεις σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων πλέον να είναι καθημερινές τόσο στη διαμάχη μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και εργοστασίου, όσο και στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ περιφέρειας και δήμων για τη δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, θα ήταν αδύνατο να μην αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο δημ. συμβούλιο.

Η συζήτηση προκλήθηκε από ερώτημα του δημ. συμβούλου Θωμά Γιωτίτσα προς τον δήμαρχο κ. Ελισάφ για το εάν έχει ενημέρωση ή προβληματίζεται η δημοτική αρχή σχετικά με την θέση του εργοστασίου, ότι τα χρήματα που πληρώνουν οι δήμοι δεν καταβάλλονται από την περιφέρεια. Στην απάντησή του ο κ. Ελισάφ δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις, υπεραμύνθηκε της στάσης του δήμου Ιωαννιτών, να απέχει από τις δημόσιες αντιπαραθέσεις και δεν έχασε την ευκαιρία να επιρρίψει ευθύνες στον κ. Μπέγκα, αλλά και στην κα Καλογιάννη για τις δικές τους ευθύνες και σήμερα και παλαιότερα, όταν διαχειρίστηκαν την υπόθεση του εργοστασίου και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

«Τα έγγραφα που έρχονται και φεύγουν δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων. Προσωπικά, δεν είχα καμία ανάμειξη με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κατά το παρελθόν. Αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα είναι θέατρο του παραλόγου. Και μεγαλύτερο θέατρο είναι τα έγγραφα μεταξύ δήμων και ΑΣΔΑ. Ο δήμος Ιωαννιτών παρακολουθεί, δεν πυροδοτεί και προσπαθεί να βρει λύσεις. Να μην οξύνει άλλο την κατάσταση όταν κάποιοι που έχουν αναμειχθεί σε όλη αυτή την κατάσταση σιωπούν», κατέληξε ο δήμαρχος.

Για προσπάθεια λαϊκισμού κατηγόρησε τον κ. Ελισάφ, ο Θωμ. Μπέγκας ζητώντας να γίνει αναλυτική συζήτηση στο δημ. συμβούλιο, ενώ η κα Καλογιάννη υποστήριξε, ότι το έργο ΣΔΙΤ για τη μονάδα επεξεργασίας σχεδιάστηκε και λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ των κ.κ Πήχα και Μπέγκα αντίστοιχα, με τη συζήτηση να ολοκληρώνεται όταν ο Μ. Ελισάφ απάντησε θετικά στη διεξαγωγή συζήτησης στο δημ. συμβούλιο, για τα απορρίμματα, λέγοντας, ότι θα προσκληθούν επίσης ο περιφερειάρχης, ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ και οι δήμαρχοι της ΠΕ Ιωαννίνων.

Η κριτική για τα έργα

Στο πρώτο σκέλος της συνεδρίασης ο κ. Μπέγκας άσκησε κριτική στη δημ. αρχή και για την πρόοδο μίας σειράς έργων στην πόλη, τα οποία, όπως είπε, καρκινοβατούν.

«Ανεξαρτησίας, πεζοδρόμηση Σιαράβα, νηπιαγωγείο στους πρώην στρατιωτικούς φούρνους είναι μερικά από τα παραδείγματα. Κι όλα αυτά εξαιτίας της εγκληματικής σας αμέλειας και των παλινωδιών του πρώτου έτους της θητείας σας όπου οι εγκρίσεις και οι ακυρώσεις δημοπράτησης έργων πηγαινοερχόταν στην Οικονομική Επιτροπή χάνοντας πολύτιμο χρόνο», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Η κα Καλογιάννη από την πλευρά της με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ για την υλοποίηση του προγράμματος Safe Water πρότεινε και σε συνδυασμό με τα έργα που ήδη γίνονται στο Κάστρο, σε συνεργασία με το υπ. Πολιτισμού, να γίνουν άμεσα συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και με τη ΔΕΔΑ για το δίκτυο σύνδεσης φυσικού αερίου.

Ο κ. Ελισάφ σημείωσε, ότι τα έργα προχωράνε, παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που μπορεί να σημειώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις. Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η απάντησή του για το θέμα των αναθέσεων που τέθηκε από την αντιπολίτευση.

«Την λέξη ανάθεση την μάθατε από μας. Ήταν το χόμπι μου στο Πανεπιστήμιο. Όλοι εσείς δεν την έχετε ξανακούσει, ούτε στον δήμο, ούτε και στην περιφέρεια», ανέφερε, με αρκετή δόση ειρωνείας, απευθυνόμενος προς τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Διευκρίνισε δε, ότι ο δήμος ωριμάζει πλειάδα προτάσεων και μελετών και στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιήθηκαν εξωτερικοί συνεργάτες καθώς οι δυνατότητες των υπηρεσιών είναι συγκεκριμένες και έχουν εξαντληθεί.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ