Επικαιρότητα

Η ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένει αδιατάρακτη

Off

Στα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας για τη στήριξη της επισιτιστικής επάρκειας αναφέρθηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χάρη Καστανίδη.

Ο κ. Στύλιος υπογράμμισε ότι η ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας παραμένει αδιατάρακτη, όπως ήταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. «Θέλοντας όμως να ενισχύσουμε και να εγγυηθούμε την επισιτιστική επάρκεια της χώρας, προχωρήσαμε στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο την καθημερινή εκτίμηση της κατάστασης και την κατάθεση προτάσεων».

Συμπλήρωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, κάνουν εισηγήσεις και προτείνουν εναλλακτικές αγορές για προϊόντα, όπου η χώρα μας κάνει σημαντικές εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία. Όπως π.χ. για το μαλακό σιτάρι, τον αραβόσιτο, τους ελαιούχους σπόρους, καθώς και για λιπάσματα.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα κύρια αγροτικά προϊόντα που εισάγουμε από Ουκρανία και Ρωσία είναι το μαλακό σιτάρι σε ποσοστό 30% και ο αραβόσιτος σε ποσοστό 26%. Αντίθετα, στα δημητριακά και στα έλαια, ο όγκος των εισαγωγών είναι πολύ μικρός».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «νομοθετήσαμε τη δημιουργία συστήματος υποχρεωτικής καταγραφής για τα αποθέματα γεωργικών προϊόντων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και να εξασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια της χώρας».

Άνοιξε ήδη η σχετική πλατφόρμα όπου υποχρεούνται όλες οι επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας να δηλώσουν τα αποθέματα που αφορούν πρώτες ύλες, παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά, άλευρα κ.ά.

Ακόμη, «εξασφαλίσαμε από το αποθεματικό κρίσης που ενεργοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 26 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μπορεί να συμπληρωθεί από εθνικούς πόρους και να κατευθυνθεί στην ενίσχυση διαφόρων κατηγοριών, όπως για παράδειγμα οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα».

Ο κ. Στύλιος πρόσθεσε πως, «δίνουμε πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές με βάση τον τζίρο του 2021. Αναφέρθηκε ακόμη στο Στρατηγικό Σχέδιο της κυβέρνησης για την ΚΑΠ 2023-2027, το οποίο, σε ό,τι αφορά τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, επιχειρεί μια μεγάλη στροφή στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Παράλληλα, για την μεταβατική περίοδο 2021 – 2022 δίνουμε κίνητρα για την παραγωγή ζωοτροφών καθώς «έχουμε τροποποιήσει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στηρίζονται τα κτηνοτροφικά φυτά, τα ψυχανθή, οι μηδικές, όλα αυτά που χρειάζονται και είναι απαραίτητα και βασικά για την κτηνοτροφία» σημείωσε.

Επίσης, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, για πρώτη φορά γίνονται εισηγήσεις στο υπουργείο για την προσθήκη και του αραβοσίτου στις συνδεδεμένες, με τον ΥφΑΑΤ να θυμίζει πως «στο σχέδιο που καταθέσαμε τον Δεκέμβριο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάχθηκαν για πρώτη φορά το κριθάρι και το μαλακό σιτάρι, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος».

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμα πως το Υπουργείο, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναστέλλει προσωρινά το μέτρο της αγρανάπαυσης, το οποίο αφορά 380.000 στρέμματα. Οι δικαιούχοι ωστόσο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όσα έπαιρναν.

Ακόμη, το ΥπΑΑΤ δίνει προτεραιότητα στην προώθηση των καλοκαιρινών καλλιεργειών για τις οποίες υπάρχει ακόμα χρόνος, όπως είναι ο αραβόσιτος, η μηδική και η σόγια. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση προς όφελος των συγκεκριμένων καλλιεργειών. «Ειδικά για το ηλιέλαιο, αν και αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια, δεχόμαστε εισηγήσεις να γίνει μια ανακατεύθυνση καλλιεργειών που πήγαιναν από το βιοκαύσιμο ώστε να στραφούν για την παραγωγή ηλιελαίου  το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα τρόφιμα» σημείωσε ο κ. Στύλιος.

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου