Χωρίς κατηγορία

Λύσεις και έργα ανάδειξης του Δημοτικού Μουσείου

Off

Το δικό του μερίδιο στην αναπτυξιακή προοπτική εντός της Καστροπολιτείας των Ιωαννίνων διεκδικεί το Δημοτικό Μουσείο που στεγάζεται στο Τζαμί του Ασλάν, μέσα από τα έργα που ήδη εξελίσσονται σε συνεργασία του δήμου Ιωαννιτών με το υπ. Πολιτισμού αλλά παράλληλα και με την προοπτική της διασύνδεσης με το Ιτς Καλέ, που αναδείχθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της υπ. Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Μόλις την Τρίτη πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση στο δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή των υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του μελετητή,

που έχει αναλάβει τη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του Δημ. Μουσείου.

Από την περιοδεία της κας Μενδώνη στο Κάστρο πριν από δύο εβδομάδες, η στάση της στο Τζαμί του Ασλάν έφερε στο προσκήνιο μία ενδιαφέρουσα πρόταση που έγινε από την αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κα Παπαδοπούλου, για την κατασκευή ενός ανελκυστήρα από την εξωτερική πλευρά του τείχους του Κάστρου.

Με την προσθήκη αυτή, που εξετάζεται ήδη σε τεχνικό επίπεδο και χθες έγινε μία πρώτη αυτοψία στον προτεινόμενο χώρο από την εξωτερική πλευρά των τειχών στην οδό Διον. Φιλοσόφου, εκτιμάται, ότι μπορεί να δοθεί μία ακόμη μεγαλύτερη προοπτική στην μετέπειτα πορεία και επισκεψιμότητα του Δημ. Μουσείου, στο οποίο η πρόσβαση παραμένει δύσκολη από το εσωτερικό της Ακρόπολης. Οι προτεινόμενες θέσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι δύο. Η μία από το σημείο στο οποίο βρίσκεται η προτομή του Αλέξανδρου Πάλλη και η δεύτερη λίγα μέτρα πιο κάτω, δίπλα στην είσοδο των κοινόχρηστων χώρων υγιεινής.

Αφού αποφασιστεί ότι μπορεί τεχνικά να κατασκευαστεί, τότε θα γίνει η μελέτη και θα προκύψει το κόστος που θα αναλάβει το υπ. Πολιτισμού.

Η αποκατάσταση

Παράλληλα όμως με την μελέτη προσβασιμότητας που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα και θα προβλέπει και τη σύνδεση των δύο Ακροπόλεων από το εσωτερικό του Κάστρου, υλοποιείται η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του τεμένους του Ασλάν, στο οποίο στεγάζεται το Δημ. Μουσείο. Ο ανάδοχος μελετητής με βάση τη σύμβαση έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του κτιρίου. Μεταξύ άλλων στη συζήτηση που έγινε την Τρίτη στο δημαρχείο συζητήθηκε και η προοπτική της αντικατάστασης της κεραμοσκεπής, καθώς σε φωτογραφίες του παρελθόντος έχει επιβεβαιωθεί, ότι για κάποιο διάστημα τουλάχιστον υπήρχε σκεπή από μολύβι και έτσι θα πρέπει να καταλήξουν σε μία οριστική πρόταση για το αν θα διατηρηθεί η υφιστάμενη μορφή που έχουν όλα τα οθωμανικά μνημεία, με την μαυρόπλακα ή αν χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο υλικό.

Σε παλιότερες φωτογραφίες επίσης της περιόδου 1930-1960 φαίνεται διαφορετική και η μορφή της στέγης, που ήταν κωνοειδής.

Νέα μουσειολογική μελέτη

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων επεξεργάζεται σε συνεργασία με το υπ. Πολιτισμού τη δυνατότητα της εκπόνησης μίας νέας μουσειογραφικής και μουσειολογικής μελέτης για το Δημοτικό Μουσείο, ώστε αφενός να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο εκθέματα που έχουν το στοιχείο της μοναδικότητας και αφετέρου να μπουν όλα σε ένα νέο πλαίσιο εκσυγχρονισμού, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για τον επισκέπτη.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου