Επικαιρότητα

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δουλειά των Δήμων

Off

Ευθύνες στην Περιφέρεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου, ενώ προτείνει την ανάληψη των αρμοδιοτήτων από τον Φορέα.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του αρχκά:

«Το Διαιτητικό Δικαστήριο με απόφαση του επιδικάζει 3,5 εκατομμύρια ευρώ, έντοκα, στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης «Αειφορική Ηπείρου», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, που διαχειρίζεται το εργοστάσιο Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου για αθέτηση των συμφωνηθέντων. Πρόστιμο που θα μπορεί να απαιτεί και κάθε επόμενη χρονιά.

Από καιρό είχαμε επισημάνει πως, η διαχείριση των απορριμμάτων, και η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου είναι δουλειά των Δήμων και πρέπει να γίνεται από το νόμιμο φορέα, τον ΦΟΔΣΑ, που τους εκπροσωπεί και που είναι οι καθ΄ύλην υπεύθυνοι της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Η παράταση της διαχείρισης από την Περιφέρεια είναι πλέον ακατανόητη, αντιθεσμική και παράνομη, ενώ η επιμονή κάποιων Δημάρχων, κυρίως του Νομού Ιωαννίνων, να μην αναλαμβάνουν τις θεσμικές τους ευθύνες και να τις παραχωρούν στην Περιφέρεια, είναι αδικαιολόγητη και τους καθιστά συνυπεύθυνους.

Τονίζαμε επίσης πως, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση, παράδοση και στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι αποκλειστική ευθύνη και βαραίνει την Περιφέρεια Ηπείρου και επιτακτική ανάγκη η απεμπλοκή της Περιφέρειας από τη μεταφορά του υπολείμματος».

«Καμία μετακύληση του προστίμου στους Ηπειρώτες, είτε έμμεσα από άλλους πόρους, είτε άμεσα με αύξηση την τελών.

Άμεσα να επιβληθεί η κανονικότητα, είναι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας. Ο ΦΟΔΣΑ να επαναδιαπραγματευθεί την σύμβαση με την εταιρεία για την επεξεργασία των απορριμμάτων» καταλήγει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου