Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 05:15
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Απριλίου 2022
Επικαιρότητα

Στις Σχολές του ΟΑΕΔ Ιωαννίνων η Μερόπη Τζούφη

Off

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Διοίκηση, τις Σχολές Μαθητείας, το ΙΕΚ και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) του ΟΑΕΔ Ιωαννίνων πραγματοποίησε η Μερόπη Τζούφη.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζήτησε διεξοδικά με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση για τον ανασχηματισμό του οργανισμού που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος του ΟΑΕΔ στην Ήπειρο, μια περιφέρεια που καταγράφει σταθερά υψηλούς δείκτες ανεργίας. Επίσης σημειώθηκε η διαχρονική συνεισφορά του οργανισμού στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, όπως και στην υλοποίηση προγραμμάτων που καλύπτουν ανάγκες ανέργων και επιχειρήσεων. Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα στελέχωσής του με μόνιμο και έμπειρο προσωπικό για την τεχνολογική υποστήριξη, τη μηχανοργάνωση και την εργασιακή συμβουλευτική.

«Ωστόσο, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δουλειές ξανά», δεν αποσκοπεί ούτε στην ενδυνάμωση του ΟΑΕΔ, ούτε στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ούτε στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Αντίθετα, αποτελεί ένα ακόμα νομοθέτημα εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων και περαιτέρω συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των ανέργων. Ενδεικτική είναι η πρόθεση της ΝΔ να διαγράφονται οι άνεργοι από τα μητρώα και να διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας μετά από δύο χρόνια. Παρόμοια, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή βοηθημάτων και παροχών», αναφέρει η ανακοίνωση της βουλευτού.

Τονίζεται ακόμα για τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ στα Ιωάννινα, ότι  «ο αριθμός των σπουδαστών είναι μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στην υποβάθμιση των πτυχίων από το υπουργείο Παιδείας (από επίπεδο 4 σε επίπεδο 3 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων), παρά τις επικοινωνιακές κορώνες υπουργείου και κυβέρνησης για την «αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το δημόσιο ΚΕΚ του ΟΑΕΔ έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις έπειτα από διαβούλευση με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ωστόσο, η κεντρική διοίκηση του οργανισμού κωλυσιεργεί και δεν εγκρίνει τις προτάσεις, στερώντας από τους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα συμμετοχής και ανάπτυξης δεξιοτήτων προκειμένου να ανταποκριθούν επαρκέστερα στις τρέχουσες εργασιακές ανάγκες».

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου