Εκδηλώσεις

Εκδήλωση για τα 201 χρόνια από τη μάχη της Μπογόρτσας

Off

Με όλες τις πρέπουσες τιμές πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοινότητα του Άσσου η επετειακή εκδήλωση για τα 201 χρόνια από την ιστορική μάχη της Μπογόρτσας.

Η εκδήλωση έγινε στον χώρο του Μνημείου που τοποθετήθηκε πριν από μερικούς μήνες με πρωτοβουλία του Δήμου Ζηρού και με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.

Ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Οι ήρωες Σουλιώτες και Λακκιώτες αγωνίστηκαν με περίσσιο θάρρος στις 18 και 19 Απριλίου του 1821, σε αυτή την περιοχή και εξεδίωξαν τους Τούρκους.

Ήταν αγώνας για την Ειρήνη και το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Ήταν όμως και αγώνας  άρρηκτα συνυφασμένος με την επιβίωσή τους και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Η νίκη τους αναπτέρωσε το ηθικό των ήδη επαναστατημένων Ελλήνων, αλλά συνεχίζει ν’ αναπτερώνει και το ηθικό όλων μας και να μας δίνει ένα επιπλέον έναυσμα ν’ αγωνιστούμε με περισσότερο σθένος και αισιοδοξία».

Και ο Δήμαρχος Ζηρού πρόσθεσε: «Σήμερα τιμούμε τους Σουλιώτες και Λακκιώτες και μαζί τους όλους εκείνους που υπηρέτησαν πανανθρώπινες αξίες. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να υπογραμμίσουμε αλλά και να μεταφέρουμε στις νέες και τις επόμενες γενιές»

Οι μαθητές του δημοτικού ΚΔΑΠ «Το Μελίσσι» παρουσίασαν χορευτικό δρώμενο και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των δεκάδων παρισταμένων.

Τα παιδιά χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια με αναφορά του Σούλι και τους αγώνες των Σουλιωτών.

Ακόμη παρέδωσαν στον Δήμαρχο κάδρο με την απεικόνιση του ήρωα της ελληνικής επανάστασης και της μάχης της Μπογόρτσας, Μάρκου Μπότσαρη, το οποίο είχαν φιλοτεχνήσει με την καθοδήγηση του εικαστικού Χάρη Γεώργα και των εκπαιδευτικών τους.

Ήταν ένα από τα εικαστικά με χειροτεχνίες κολάζ που έλαβαν μέρος με μεγάλη επιτυχία στον Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού καθώς τα έργα τους ξεχώρισαν και επιλέχτηκαν από ιστορικούς και επιστήμονες του ιδρύματος.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ