Επικαιρότητα

Κηδεύτηκε στο Δολό ο Απόστολος Παπαϊωάννου

Off

Στο Δολό Πωγωνίου, αγαπημένο τόπο καταγωγής του, κηδεύτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Απόστολος Παπαϊωάννου.

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αντιδικτατορικού αγώνα και ένας διακεκριμένος Πανεπιστημιακός, ο Λάκης Παπαϊωάννου, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 77 ετών στα Ιωάννινα.

Διετέλεσε Καθηγητής της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Τμήματος επί σειρά ετών, όπως και Κοσμήτορας.

Διακρίθηκε στον επιστημονικό τομέα για την πρωτογενή ιστορική και αρχειακή έρευνα και το έργο του μεταξύ άλλων στα Ιωάννινα, τη Βενετία, την Τεργέστη, την Κρήτη.

Ήταν όμως και ένας αγαπητός «δάσκαλος» όπως τον αποκαλούσαν οι φοιτητές του, πάντα κοντά στους νέους ανθρώπους και τις αναζητήσεις τους.

Μεγάλη η προσφορά του στα Γράμματα, στον πολιτισμό αλλά και την τοπική κοινωνία, πρόθυμος δημιουργός νέων δράσεων, από τις οποίες ξεχώριζαν τα Ανοιχτά Πανεπιστήμια στα οποία συμμετείχε. Το εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτέλεσε επί δεκαετίες μία κυψέλη σπάνιων αρχείων και πρωτότυπου πολιτισμού.

Από τα νεανικά του χρόνια μπήκε στο αριστερό κίνημα, στη Νεολαία Λαμπράκη και από τις πρώτες ημέρες της δικτατορίας το 1967, πρωτοπόρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και την αντίσταση, κάτι που πλήρωσε με στρατοδικεία και φυλάκιση μεταξύ άλλων στις άγριες φυλακές της Κέρκυρας.

Στην κηδεία του, με συγκίνηση μίλησαν για τη ζωή και το έργο του, ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι πρώην πρυτάνεις Χρήστος Μασσαλάς και Γιώργος Καψάλης και η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Κατερίνα Πλακίτση ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος, καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.  Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με ανακοίνωσή του εκφράζει την βαθιά του λύπη για τον θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολου Παπαιωνάννου. «Ο Λάκης υπήρξε βαθιά δημοκράτης με αγώνες και αντιδικτατορική δράση. Ένας σπουδαίος δάσκαλος, ερευνητής και σημαντικός ακαδημαϊκός. Υπήρξε ένας πολύτιμος φίλος. Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», σημειώνει ο κ. Ελισάφ.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης και η Δημοτική Αρχή εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για το θάνατο του Απόστολου Παπαϊωάννου, oμότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελεύθερου Δημοτικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Πωγωνίου εδραιώνοντας ένα νέο θεσμό πολιτισμού και παιδείας στο ακριτικό Δελβινάκι που έδωσε την ευκαιρία στους δημότες κι όχι μόνο να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις και να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους, σημειώνει.

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του εκλεκτού Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολο Παπαϊωάννου, που κατά το παρελθόν υπήρξε καθηγητής και στο Λύκειο Κόνιτσας και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, όπως αναφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων στο μήνυμά του αναφέρει:

«Αποχαιρετούμε με βαθιά οδύνη το σύντροφο και φίλο Απόστολο (Λάκη) Παπαϊωάννου. Ο Λάκης Παπαϊωάννου υπήρξε ακαδημαϊκός δάσκαλος με εξαίρετο ήθος και έντιμος αγωνιστής με πολυσήμαντη προσφορά. Ταγμένος στα ιδανικά της  Αριστεράς δήλωσε “παρών” στο προσκλητήριο της δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς  με την αντιδικτατορική δράση του,  κάτι που πλήρωσε με στρατοδικεία και φυλάκιση.

Στο πρόσωπό του καθρεφτίζονταν η σεμνότητα του αγωνιστή, η ανιδιοτέλεια του αριστερού, η αφοσίωση στη δημοκρατία». Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ψήφισμά του εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο «του αγαπητού Καθηγητή, επιφανούς επιστήμονα και λαμπρού δασκάλου Απόστολου Παπαϊωάννου» ανακοινώνοντας ότι μια αίθουσα του Τμήματος θα φέρει το όνομά του. Ψήφισμα εξέδωσε και το Πρυτανικό Συμβούλιο.

ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου