Επικαιρότητα

Εικόνα ύφεσης και αποσυμπίεσης της πανδημίας

Off

Εικόνα ύφεσης και αποσυμπίεσης της πανδημίας είναι αυτή των τελευταίων ημερών στη χώρα μας, αν και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην υφιστάμενη διασπορά στην κοινότητα, όπως επισημαίνει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εύη Ντζάνη.

Με βάση τις στατιστικές και μόνο παραμέτρους, οι δείκτες της πανδημίας έχουν υποχωρήσει κατά 45%, στην ουσία όμως όπως ανέφερε η κα Ντζάνη, η εικόνα είναι διαφορετική, αφού η Πολιτεία έχει διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το testing και καταγράφονται και τα κρούσματα.

Το γεγονός αυτό όμως σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων δίνει την αίσθηση στους πολίτες, να κινούνται μεν περισσότερο ελεύθερα, το ίδιο όμως και με μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω του συγχρωτισμού για την πρόκληση ενός νέου επιδημικού κύματος.

«Λόγω της ηπιότερης, αλλά όχι ήπιας, νόσου της παραλλαγής Όμικρον, μειώνεται και το επίπεδο της εγρήγορσης. Θεωρούμε, ότι αυτό που χρειάζεται, είναι συνεχής διασύνδεση για την εικόνα της επιδημιολογικής επιτήρησης και η ενεργοποίηση και άλλων παραμέτρων για την επιτήρηση. Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, να μπορούσαμε να ενισχύσουμε τον αυτόβουλο έλεγχο, να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την ενημέρωση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και φυσικά να ενισχύσουμε και τους εμβολιασμούς», ανέφερε η κα Ντζάνη.

Η ανησυχία για την

περίπτωση της Σανγκάης

Η επιστημονική κοινότητα και φυσικά οι πολίτες στον πλανήτη, παρακολουθούν με απορία και ανησυχία ταυτόχρονα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σανγκάη, των 25 εκ. κατοίκων, με το σκληρότερο lockdown, που εφαρμόστηκε από την αρχή της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κα Ντζάνη σημείωσε, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την περίπτωση της Σαγκάης και γι’ αυτό γίνονται μόνο εκτιμήσεις και υπάρχουν πιθανές αιτιάσεις για την κατάσταση. «Αυτό που είναι βέβαιο, από τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, είναι πως από μία σταθερή κατάσταση στην πορεία της πανδημίας, διαπιστώθηκε μία υψηλή διασπορά, που κινητοποίησε το μηχανισμό ελέγχου, για να αποφευχθεί η υπερδιασπορά, που προκαλεί προβλήματα διαχείρισης της νοσηρότητας και τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση νέων παραλλαγών. Μία σοβαρή εκτίμηση είναι αυτή που λέει, ότι στην Κίνα εγκρίθηκαν πριν απ’ όλες τις άλλες χώρες, τα εμβόλια πολλών εταιρειών που είχαν αποτελεσματικότητα περίπου στο 60%, όμως δεν είχαν απόκριση στις νέες παραλλαγές, επομένως είχαμε χαμηλή αποτελεσματικότητα», ανέφερε η κα Ντζάνη, για να καταλήξει λέγοντας πως ο τρόπος διαχείρισης της κατάστασης στη Σαγκάη δεν είναι αυτός που θα περίμενε ή θα ήθελε κάποιος, δυόμιση χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας.

«Καμία κοινωνία πλέον δε θέλει και δεν αντέχει οριζόντια μέτρα.

Η τακτική των μηδενικών κρουσμάτων είναι μία πολιτική και όχι επιστημονική επιλογή. Μπορείς να την εφαρμόσεις, αλλά θα πρέπει να σταθμίσεις τη ζημία. Γίνεται να έχεις μηδενικά κρούσματα αν καταλύσεις την κοινωνική δραστηριότητα, όμως πρέπει να σκεφτείς και να μετρήσεις τι κερδίζεις και τι χάνεις», κατέληξε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ