Επικαιρότητα

«Το Μοιρολόι της Παναγίας» αναβίωσε στην Κοπάνη

Off

Το έθιμο που είναι στενά συνδεδεμένο με την Κοπάνη του δήμου Δωδώνης, αναβίωσε και φέτος, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

«Το Μοιρολόι της Παναγίας», ο θρήνος για την απώλεια του Υιού της, για το δράμα του Χριστού, που τον οδήγησε στη Σταύρωσή του, ακούστηκε ξανά τη Μεγ. Παρασκευή από πολλές διαφορετικές παρέες του χωριού, που πήγαν από σπίτι σε σπίτι, για να συγκεντρωθούν λίγο μετά τις 11 το πρωί στην εκκλησία του χωριού.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια το έθιμο δεν ήταν δυνατό να τηρηθεί, λόγω της πανδημίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα όμως φέτος το επέτρεψαν και δεκάδες συμμετέχοντες έδωσαν το «παρών» σε αυτό, ενώ πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που είτε τους περίμεναν στο σπίτι είτε συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας για να ψάλλουν το «Μοιρολόι» όλοι μαζί.

Εκεί, διένειμαν και το σταυροκάρβελο στους πιστούς, που αναπαριστά το ακάνθινο στεφάνι στο κεφάλι του Χριστού και έψαλλαν για τελευταία φορά το «Μοιρολόι».

Η Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοπάνης, όπως ανέφεραν ο πρόεδρός της Κων. Παππάς, αλλά και ο πρόεδρος της Τ.Κ Κοπάνης Ιωάννης Δρόσος ενισχύουν την προσπάθεια για την διατήρηση του εθίμου, που αναβίωσε μετά από δεκαετίες το 2006 και έκτοτε συνεχίζεται με ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον.

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου