Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:51
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτεμβρίου 2015
Ήπειρος

Θέμα ανθρωπισμού και συνείδησης

Off

Η διεξαγωγή του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης επιτάχυνε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. 
Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση κυριάρχησε το μεταναστευτικό με τον δήμαρχο Θ. Μπέγκα να ενημερώνει παράλληλα το Σώμα για τη συμμετοχή του δήμου στο δίκτυο των διαπολιτισμικών πόλεων, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνονται οι πόλεις και οι καλές πρακτικές αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Μάλιστα στις 23 Νοεμβρίου πρόκειται να έρθει στην πόλη το Συμβούλιο και η πρόεδρος του δικτύου κα Γκουντίκοβα.
«Αισθάνομαι την ανάγκη – πάνω απ’ όλα ως άνθρωπος και μετά ως δήμαρχος- να μιλήσω γι’ αυτή την τραγωδία που συμβαίνει δίπλα μας και μας έχει συγκλονίσει και αναφέρομαι στο θέμα των προσφύγων. Η σπαρακτική εικόνα του άψυχου κορμιού του μωρού στην ακτή, πιστεύω ότι έχει συγκλονίσει ακόμη και όσους αντιλαμβάνονταν το μεταναστευτικό, απλά ως ένα πρόβλημα.  Αυτή η εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου ήταν ένα χτύπημα στη συνείδηση της ανθρωπότητας, της δημοκρατίας και της κοινωνίας που έχουμε φτιάξει. Και ίσως μπορέσει να σπάσει το φράγμα της αδιαφορίας και του λήθαργου», είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Μπέγκας επικαλέστηκε τη φράση του Προέδρου της Δημοκρατίας που είπε πως  «η εικόνα του νεκρού παιδιού είναι ένας εφιάλτης που δεν μπορεί να αφήσει καμιά συνείδηση να κοιμάται ήσυχη» και πρόσθεσε πως καμιά συνείδηση δεν μπορεί να εφησυχάζει επίσης με τις εικόνες των χιλιάδων απελπισμένων που φτάνουν στα ελληνικά παράλια, τα καραβάνια των προσφύγων που προσπαθούν να επιβιώσουν περπατώντας από χώρα σε χώρα της Ευρώπης, ή τη  μετατροπή της Μεσογείου σε νεκροταφείο μεταναστών.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων είναι δεδομένο ότι  η χώρα μας δεν μπορούσε και δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος του μεταναστευτικού. Γιατί «το μεταναστευτικό είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές, αλλά δεν είναι απλά πρόβλημα. Και δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρξει ασφάλεια στις χώρες απ’ όπου προέρχονται οι πρόσφυγες. Πρωτίστως όμως, είναι θέμα ανθρωπισμού και συνείδησης να αντιμετωπίσουμε τους πρόσφυγες που έρχονται τώρα ως ανθρώπους». 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για θέμα που μπορεί να λύσει η τοπική αυτοδιοίκηση.


Διαφωνία για το ΧΑΔΑ 
Δουρούτης
Η συμμετοχή ή όχι του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και της ΔΕΥΑΙ αποτέλεσε την αιτία που η μείζονα αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο μειοψήφησε στην ψηφοφορία, που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ τη Τετάρτης. Η παράταξη του Ν. Γκόντα έκανε λόγο για θέματα νομιμότητας που πρέπει να ληφθούν υπόψιν από τη δημοτική αρχή, τονίζοντας πως η συμμετοχή του Φορέα στη σύμβαση θα πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ. 
Η σύμβαση αναφέρεται στην μεταφροντίδα του ΧΑΔΑ Δουρούτης για την επόμενη 20ετία, με τον Θ. Μπέγκα να τονίζει πως δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος συμμετοχής του ΦΟΔΣΑ τη στιγμή που μέχρι σήμερα η συμμετοχή του στις προγραμματικές συμβάσεις ήταν τυπικού και όχι ουσιαστικού περιεχομένου. 
Ο Ν. Γκόντας, αλλά και ο Στεφ. Μάντζιος που ήταν εισηγητής της παράταξης στο θέμα τόνισαν, ότι εάν ο ΦΟΔΣΑ σε συμμετέχει στην προγραμματική, η απόφαση της σύμβασης δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
«Ο δήμος Ιωαννιτών είναι ο κυρίαρχος της έκτασης και το νομικό πλαίσιο είναι απολύτως ξεκάθαρο», τόνισε ο δήμαρχος για να προσθέσει πως η αντιπολίτευση με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων του δήμου.
«Μου δημιουργεί τεράστια απορία πως δύο εκπρόσωποι του γιαννιώτικου λαού βάζουν θέμα εισχώρησης ενός τρίτου οργανισμού σε μία έκταση κυριότητας του Δήμου. Το να συζητήσουμε τη βελτίωση της προγραμματικής σύμβασης, να το συζητήσουμε. Γιατί να βάλουμε ένα τρίτο οργανισμό στα χωράφια μας;», ανέφερε στην τελική του τοποθέτηση ο κ. Μπέγκας.

Συζήτηση για την 
Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Τέλος, ο δήμαρχος απάντησε θετικά στην πρόταση – πρόσκληση της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» να γίνει εκτενής και αναλυτική ενημέρωση των παρατάξεων για την πορεία διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου