Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:53
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτεμβρίου 2015
Ήπειρος

Καταδικάζονται σε αφανισμό

Off

Τον εφιάλτη της οριστικής καταδίκης στο μαρασμό και του αφανισμού από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας αντιμετωπίζουν δεκάδες μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις. Τουλάχιστον αυτό καταγγέλλουν οι διοικήσεις των σωματείων των εργοληπτικών εταιρειών με αφορμή τους υπό εξέλιξη διαγωνισμούς στην Περιφέρεια της Ηπείρου για τα έργα αποχέτευσης των βιολογικών καθαρισμών στο παραλιακό μέτωπο της Ηπείρου και στην ενδοχώρα.
Το πρόβλημα προέκυψε όταν μετά από επικοινωνία της Περιφέρειας Ηπείρου με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Υποδομών, δόθηκε η οδηγία για τον τρόπο εκτέλεσης των διαγωνισμών, που θα πρέπει να εκτελεστούν ως υποέργα μεγαλύτερων πράξεων. Αυτό όμως, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Γ. Ντάτσης έχει ως αποτέλεσμα να δικαιούνται τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς μόνον οι εταιρείες με πτυχία 5ης τάξης, αποκλείοντας όλες τις μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις. 
«Υπάρχουν νομικές γνωματεύσεις για το θέμα που αναφέρουν, ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δημοπράτησης αποτελεί ευθεία παράβαση της νομοθεσίας των δημοσίων έργων», τόνισε ο κ. Ντάτσης. 
Εκ μέρους του ΣΑΤΕ ο Παναγιώτης Βλάχας τόνισε, ότι η περιφέρεια Ηπείρου οφείλει άμεσα να προχωρήσει στην ανάκληση των διαγωνισμών, σημειώνοντας ωστόσο ότι για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις η εξέλιξη αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
«Δίκαια πιστεύουν οι πολίτες τόσα χρόνια ότι γίνεται ρεμούλα με τα έργα του δημοσίου και τους διαγωνισμούς. Μας οδηγούν σε πλήρη αφανισμό. Δεν ξέρουμε εάν κάνει λάθος ο περιφερειάρχης ή όχι, αλλά το σίγουρο είναι, ότι πρόκειται για μεθόδευση ώστε να αποκλειστούν οι μικρές επιχειρήσεις από την εκτέλεση του ΕΣΠΑ και να μοιραστούν τα χρήματα σε 50 εταιρείες σε όλη τη χώρα».
Τέλος, ο Γ. Κωστούλας τόνισε πως σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η περιφέρεια Ηπείρου, την ίδια περίοδο σε άλλες περιφέρειες της χώρας εκτελούνται αντίστοιχοι διαγωνισμοί που δίνουν το δικαίωμα της συμμετοχής σε μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου