Επικαιρότητα

Ένα σχέδιο ανάπτυξης για τους ορεινούς δήμους

Off

Ανάγκες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί δήμοι, όπως και οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών αυτών, συζητήθηκαν στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 33 Δημάρχους του Δικτύου Ορεινών Δήμων, «Το κοινό των Ορεινών», που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και δήμαρχοι της Ηπείρου έγινε παρουσίαση της χρηματοδότησής τους, συνολικού ύψους 375 εκατ. ευρώ που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι Δήμοι (με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων) από το Υπουργείο Εσωτερικών (243,36 εκατ. ευρώ) και από Προγράμματα άλλων Υπουργείων (125,6 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ, 6,05 εκατ. από Πράσινο Ταμείο και 367 χιλ. ευρώ από ΠΑΑ Αγροτικής Ανάπτυξης).

«Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι περισσότερο να ακούσω τους δικούς σας προβληματισμούς, τις δικές σας ανησυχίες και να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε μία πορεία μιας πιο σταθερής συνεργασίας, η οποία θα μπορέσει να μετατρέψει ενδεχόμενα μειονεκτήματα της ορεινής Ελλάδος σε συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», τόνισε στην αρχή της συνάντησης ο Πρωθυπουργός που κατέγραψε τις τοποθετήσεις των Δημάρχων, αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τόνισε τις δυνατότητες ανάπτυξής των περιοχών τους.

«Είμαστε μία κυβέρνηση που δίνουμε έμφαση στα έργα και όχι στα λόγια και θέλουμε τελικά να κάνουμε απολογισμό αποτελέσματος και όχι ρητορικής δεινότητας», τόνισε στο τέλος της σύσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε αναλυτικά σε κάθε ζήτημα που τέθηκε, πρότεινε τη διαδημοτική συνεργασία για την εφαρμογή των αναπτυξιακών εργαλείων που υπάρχουν στη διάθεση των Δήμων, ακόμη και με την αξιοποίηση σχεδίων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, όπως αυτό που εφαρμόζει η Επιτροπή Μπένου στη Βόρεια Εύβοια.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τη δημιουργία μιας πολύ μικρής ομάδας εργασίας, που εντός 6 μηνών θα εκπονήσει ένα master plan για την ορεινή Ελλάδα, το οποίο θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη αξιοποιήσιμο από όλους τους Δήμους.

Οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν σε τρόπους τόνωσης και ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος για να καλύπτει και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, καθώς και στις αναπτυξιακές δυνατότητες των περιοχών αυτών που μπορούν να προσελκύσουν, ως μόνιμους κατοίκους, ακόμη και «ψηφιακούς νομάδες» και να οδηγήσουν πολλούς να επιστρέψουν για εργασία στον τόπο καταγωγής τους.

Ανάμεσα στα θέματα προς επίλυση που έθεσαν οι επικεφαλής των ορεινών Δήμων της χώρας ήταν αυτά της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους, της έλλειψης μηχανημάτων για την κάλυψη των αναγκών του ορεινού ανάγλυφου, των μελετών και της προετοιμασίας έργων, της οδοποιίας στα εσωτερικά τους δίκτυα, της λειτουργίας των σχολείων και των κέντρων υγείας, της κάλυψης με δίκτυο 5G, της ύπαρξης έστω και ενός τραπεζικού υποκαταστήματος στην έδρα τους, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του ενεργειακού κόστους, της αποσύνδεσης της χρηματοδότησής τους από το πληθυσμιακό κριτήριο και της σύνδεσής της με την έκταση που καταλαμβάνουν και της θεσμοθέτησης της «ορεινότητας» με νομοθετικό πλαίσιο που θα διαχωρίζει τους ορεινούς από τους νησιωτικούς δήμους.

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία, πέρα από τις χρηματοδοτήσεις και τα νούμερα που θα παρουσιάσουμε, είναι ότι όλα αυτά εμπερικλείουν το πολύ μεγάλο προσωπικό σας ενδιαφέρον. Και όσον αφορά όλους εμάς στην κυβέρνηση, την αγάπη για τους ορεινούς Δήμους της χώρας, γιατί δεν ξεχωρίζουμε μεγάλους ή μικρούς Δήμους. Βλέπουμε παντού δημότες, ευκαιρίες για τη χώρα μας να πάει πιο μπροστά. Θα προσπαθήσω να διατρέξω την παρουσίαση όσο πιο γρήγορα μπορώ. Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι υπάρχουν διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στη διάθεσή μας. Συνολικά 375 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για διάφορες παρεμβάσεις από τακτικές και έκτακτες χρηματοδοτήσεις ή αναπτυξιακά εργαλεία διαφόρων Υπουργείων» τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, η οικονομία των ορεινών όγκων κυρίως είναι ο πρωτογενής τομέας και προσπαθούμε να δομήσουμε ένα τουριστικό προϊόν το οποίο θα αποτελέσει έναν δεύτερο σταθερό πυλώνα, ώστε να μπορούν αυτές οι κοινωνίες και να ζήσουν και να αναπτυχθούν», σημείωσε ο Δήμαρχος Ανωγείων και Πρόεδρος του Δικτύου Ορεινών Δήμων «Το κοινό των Ορεινών», Σωκρατης Κεφαλογιάννης.

Για τα θέματα που αναφέρθηκαν από τους Δημάρχους στη συνάντηση τοποθετήθηκαν επίσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Από την κυβέρνηση μετείχαν ακόμη, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος Υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Δήμαρχοι Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, Επιδαύρου Τάσος Χρόνης, Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος, Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπάρης, Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς, Δεσκάτης Δημήτρης Κορδίλλας, Κάτω Νευροκοπίου Γιάννης Κυριακίδης, Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου, Αγράφων Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, Φιλιατών Σπύρος Παππάς, Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, Μετσόβου Κωνσταντίνος Τζαφέας, Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, Νεμέας Κωνσταντίνος Φρούσιος, Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, Ζαγοράς – Μουρεσίου Παναγιώτης Κουτσάφτης, Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, Αμαρίου Παντελής Μουρτζάνος, Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης και Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ