Πολιτισμός

Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιόσεφ Ροτ

Off

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Άγρα» διοργανώνουν την Παρασκευή 6 Μαΐου και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», ένα αφιέρωμα στον Αυστριακό συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιόσεφ Ροτ.

Για τη ζωή και ο έργο του Γιόζεφ Ροτ θα μιλήσουν οι: Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων, Σταύρος Ζουμπουλάκης, συγγραφέας, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Διονύσης Καψάλης, ποιητής, μεταφραστής, συγγραφέας, Μαρία Αγγελίδου, μεταφράστρια, συγγραφέας.

Σταύρος Πετσόπουλος, εκδότης.

Ο Αυστριακός συγγραφέας Γιόζεφ Ροτ, με καταγωγή από την περιοχή της Ανατολικής Γαλικίας, κατέληξε άπατρις και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ξενοδοχεία. Στη δεκαετία του 1920 έγινε ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους χρονικογράφους στον γερμανόφωνο τύπο. Στράφηκε προς τη συγγραφή μυθιστορημάτων από το 1923. Συνδέθηκε στενά με τον Στέφαν Τσβάιχ. Το 1933, είδε τα βιβλία του να καίγονται στη Γερμανία και αυτοεξορίστηκε.

Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Παρίσι, όπου έγραψε μεγάλο μέρος του έργου του βυθιζόμενος αυτοκαταστροφικά στο αλκοόλ και ζώντας σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Στα τέλη του 20ού αιώνα και στις αρχές του 21ου, το έργο του γνώρισε μεγάλη διεθνή επιτυχία.

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις «Άγρα» πάνω από έντεκα βιβλία του – μυθιστορήματα, νουβέλες, επιφυλλίδες, χρονικά και φυλλάδια, ενώ για ετοιμάζεται μια εκτενής επιλογή από την αλληλογραφία Στέφαν Τσβάιχ και Γιόζεφ Ροτ.

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου