Επικαιρότητα

Επίκαιρη όσο ποτέ η αντιπολεμική μνήμη

Off

Περισσότερο επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες, ο εορτασμός της Ημέρας Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της νίκης απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και ως εκ τούτου και τα μηνύματα όσων παρέστησαν στις λιτές εκδηλώσεις κινήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο.

Το δυστύχημα ωστόσο είναι, πως μία επέτειος που θα έπρεπε να είναι λαμπρή και να εορτάζεται με αντίστοιχο τρόπο, ακόμη και φέτος έμεινε στην αφάνεια, και έτσι χάνεται ίσως και μία ευκαιρία να περάσουν τα διαχρονικά μηνύματα προς τις νέες γενιές.

Το πρωί τελέστηκε Δοξολογία υπέρ της μνήμης των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μαξίμου και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στο κέντρο της πόλης

. Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ που παρέστη στις εκδηλώσεις όπως και ο κ. Μάξιμος λίγο νωρίτερα στάθηκε στην αναγκαιότητα τα μηνύματα αυτής της ημέρας να βρίσκουν περισσότερους αποδέκτες και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή και από τους πολίτες και τη νέα γενιά και από τους φορείς.

«Σήμερα, είναι μία κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα, την πατρίδα και την Ευρώπη. Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας σε μία ανεξάρτητη χώρα, όπως η Ουκρανία, μας επιβάλλει να τοποθετηθούμε όλοι και να καταδικάσουμε απερίφραστα την εισβολή, συμπαραστεκόμενοι με κάθε τρόπο και μέσο στους αμυνόμενους.

Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι η μοναδική ελπίδα απέναντι στη νέα βαρβαρότητα. Δυστυχώς, ιστορικά αποδεικνύεται, ότι πολλές φορές οι πολιτικές του κατευνασμού και της άκριτης ειρηνοφιλίας μπορούν να οδηγήσουν σε νέες τραγωδίες», ανέφερε ο κ. Ελισάφ, που σχολίασε και τις ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ για την… εβραϊκή καταγωγή του Χίτλερ.

«Ήταν μία αποκρουστική δήλωση που εξέθεσε τη χώρα του στην προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει φθηνές δικαιολογίες για την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία. Έχουμε δυστυχώς μία συνεχή επανάληψη εκφράσεων ακραίου αντισημιτισμού», τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κων. Σιαράβας επίσης στάθηκε στο επίκαιρο μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ νωρίτερα ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος είχε δώσει και αυτός το στίγμα του εορτασμού μίας ημέρας, στην οποία, κακώς όπως σημείωσε, δε δίνεται μεγάλη σημασία.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου