Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 10:50
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα

Ετοιμάζονται για να μπουν στη μάχη κατά των πυρκαγιών

Off

Στο τελικό στάδιο εκπαίδευσης βρίσκονται τα μέλη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων, που ορκίστηκαν τη Δευτέρα σε έξι υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Μεταξύ αυτών, και 52 άτομα που κατανεμήθηκαν με βάση τον σχεδιασμό, σε Ήπειρο και Δυτ. Μακεδονία αντίστοιχα, εκ των οποίων επτά άτομα είναι επιστημονικό προσωπικό και οι άλλοι 45 ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα μπορεί να μεταφέρεται για τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας είτε με εναέρια είτε με επίγεια μέσα.

Συνολικά στη χώρα εντάχθηκαν 500 άτομα στην Ειδική Μονάδα, που θα ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και θα επιχειρεί με βάση τις εντολές των οικείων διοικήσεων.

Ο συντονιστής επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Κοντογιάννης σε δηλώσεις του εμφανίστηκε και ικανοποιημένος από τον αριθμό του προσωπικού που κατανεμήθηκε στην περιοχή αρμοδιότητας, αλλά και αισιόδοξος, ότι η βοήθειά τους θα είναι καθοριστικής σημασίας στην δασοπυρόσβεση την αντιπυρική περίοδο. Με την ενσωμάτωση των ατόμων των Εδικών Μονάδων, μειώνεται σχετικά ο αριθμός των μελών των πεζοπόρων τμημάτων, όμως όπως ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης, με βάση τον σχεδιασμό που έχει ήδη γίνει, υπολογίζεται, ότι θα είναι διαθέσιμες καθημερινά δύο βάρδιες των Ειδικών Μονάδων και άλλες δύο των πεζοπόρων.

«Είμαι αισιόδοξος, ότι έτσι δε θα αφήσουμε κενά στο επιχειρησιακό κομμάτι, ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις δύσκολες συνθήκες. Πολλά βέβαια κρίνονται από αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι τα πολλά συμβάντα σε διαφορετικά σημεία, σε συνδυασμό με τα αστικά συμβάντα, που φέτος είχαμε μεγάλη αύξηση και το χειμώνα», ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης.

Ίδιος ο σχεδιασμός

για τα εναέρια

Ερωτηθείς σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την διασπορά των εναέριων μέσων, ο κ. Κοντογιάννης τόνισε, ότι μέχρι στιγμής, η ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος είναι, πως ο σχεδιασμός θα παραμείνει ίδιος με τον περσινό. Αυτό σημαίνει, ότι ένα ελικόπτερο θα σταθμεύει στο Άκτιο, ένα δεύτερο στα Ιωάννινα, ενώ θα υπάρχουν διαθέσιμα και δύο αεροσκάφη PZL, επίσης στο Άκτιο.

«Θα είναι μία δύσκολη περίοδος λόγω των κλιματικών αλλαγών, αλλά και λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που περιμένουμε στα παράλια της Ηπείρου και στη Λευκάδα που ανήκει στη δική μας εδαφική αρμοδιότητα. Υπάρχει συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και αυτό είναι που θέλουμε κι εμείς, ώστε και περισσότερα μάτια να υπάρχουν στον ύπαιθρο, που να προσέχουν και περισσότερες δυνάμεις να είναι σωστά κατανεμημένες και άμεσα διαθέσιμες», ανέφερε.

Έκκληση προς τους πολίτες

Καταλήγοντας, ο κ. Κοντογιάννης και με αφορμή και την αναγκαιότητα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πυρκαγιές και να αποφευχθούν συμβάντα, όπως τα περσινά, με εκδηλώσεις πυρκαγιών από αμέλεια,

σε ημέρες καύσωνα μάλιστα, απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, αλλά και να ενημερώνουν την Πυροσβεστική εάν και όταν παρατηρήσουν κάτι περίεργο. «Είναι δυσάρεστο για όλους να επιβάλλουμε διοικητικά πρόστιμα που είναι μάλιστα και αρκετά τσουχτερά και να ακολουθούμε την αυτόφωρη διαδικασία για εμπρησμούς από αμέλεια, ειδικά όταν αυτό αφορά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Γι’ αυτό ζητάμε από όλους να είναι προσεκτικοί, να μην ανάβουν φωτιές στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όσο είναι δυνατό, οι ηλικιωμένοι να έχουν μία εποπτεία από τους δικούς τους ανθρώπους», κατέληξε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου