Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 09:51
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτεμβρίου 2015
Ήπειρος

Δεν επαρκούν οι χώροι για τους μαθητές

Off

Μία κατάσταση που δε συνάδει με την σύγχρονη αντιμετώπιση αντίστοιχων προβλημάτων, κυρίως όμως με την ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες και προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον, αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειες των μαθητών του 2ου Ειδικού δημοτικού σχολείου Ιωαννίνων.
Ένα σχολείο για το οποίο δόθηκε ένας πολυετής αγώνας προκειμένου να μετεγκατασταθεί από το 13ο δημοτικό του Βοτανικού, όπου δεν επαρκούσαν οι χώροι, για να βρεθεί όμως σε ακόμη χειρότερη θέση με την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης στο 9ο δημοτικό σχολείο μέσα στο Κάστρο.
Στο ίδιο σχολικό συγκρότημα συστεγάζεται εκτός από το 9ο δημοτικό και το Ειδικό δημοτικό σχολείο για παιδιά με προβλήματα όρασης.
Τα προβλήματα άρχισαν από την αρχή της μετεγκατάστασης την περασμένη σχολική χρονιά και είχαν να κάνουν με την ανεπάρκεια των χώρων, για να φιλοξενήσουν τους 15 μαθητές.
Ο αριθμός των μαθητών όμως αυξήθηκε τη φετινή χρονιά, έχουν ήδη φτάσει τους 19 εκ των οποίων, οι 15 είναι με αυτισμό την ίδια στιγμή που το σύνολο αυτών και οι εκπαιδευτικοί τους, έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις αίθουσες – κλουβιά συνολικού εμβαδού 60 τετραγωνικών.
Παρά τις εκκλήσεις τους προς την αρμόδια αντιδημαρχία Ιωαννίνων, προς την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και προς τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου δεν έχουν βρει ανταπόκριση και με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πραγματοποίησαν χθες το πρωί συμβολική κινητοποίηση στο χώρο έξω από το σχολείο, ζητώντας παράλληλα να προβληθεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί, διαφορετικά είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων του σχολείου Γεώργιος Μπότσαρης ακόμη και κοντέινερ να υποδειχθεί ως λύση προκειμένου να αυξηθεί ο χώρος των αιθουσών, θα το δεχθούν οι γονείς γιατί η σημερινή κατάσταση τους ξεπερνά όλους.
«Τα παιδιά μας δεν αξίζουν αυτή την αντιμετώπιση. Είχαμε μεγάλες δυσκολίες από πέρυσι και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες και μεγαλύτερες τη φετινή χρονιά», τόνισε χαρακτηριστικά, για να αφήσει και αιχμές για τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία της διεύθυνσης του 9ου δημοτικού σχολείου προς το Ειδικό δημοτικό σχολείο από την περσινή κιόλας χρονιά.
Ο διευθυντής του 2ου Ειδικού δημοτικού σχολείου Τάσος Τόκας τόνισε  πως εκτός των άλλων, το σχολείο υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να προσφέρει πλέον ούτε φύλαξη. 
«Ζούμε καθημερινά καταστάσεις αλλοφροσύνης και είναι κάτι παραπάνω από επείγον να μεταστεγαστεί το σχολείο σε χώρο που θα πληροί της στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την παροχή εκπαιδευτικού έργου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τόκας
Τέλος στο πλευρό των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών βρίσκεται και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων ν. Ιωαννίνων με τη Λουκία Κίτσου να καταγγέλλει την αδιαφορία του δήμου Ιωαννιτών και των υπηρεσιών εκπαίδευσης, για να αντιμετωπιστούν στη σωστή τους βάση όλα αυτά τα προβλήματα.

Ιδιοκτησιακές αντιλήψεις!
Στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προς τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Κολόκα τονίζεται ακόμη πως:  «… από την πρώτη στιγμή που έγινε η μεταστέγαση του σχολείου στο συγκεκριμένο συγκρότημα, αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε ένα εχθρικό κλίμα από ανθρώπους που έχουν “ιδιοκτησιακές” αντιλήψεις για τους χώρους του σχολείου. Το κλίμα αυτό – εφόσον δεν αντιμετωπίζεται αποφασιστικά από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς – εμποδίζει  σοβαρά το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί για μια ακόμη χρονιά, γιατί θα έχει ολέθρια πλέον αποτελέσματα στην εκπαίδευση των παιδιών μας.  Δεν είμαστε διατεθειμένοι να  επιτρέψουμε άλλο εμπαιγμό», αναφέρεται στην επιστολή. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου