Επικαιρότητα

Δραματική κατάσταση σε γεωργία και κτηνοτροφία

Off

Μέρα με την ημέρα όλο και περισσότεροι επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν τη δραματική κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα χρονική στιγμή, με τις τιμές των λιπασμάτων και των σπόρων από τη μία και από την άλλη των ζωοτροφών, να σπάνε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Η σπορά των καλλιεργειών καταγράφει πανελλαδική μείωση σε ποσοστό και σε συνολική έκταση, όπως όμως αποτυπώνεται και σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με τα διαθέσιμα πρώτα στοιχεία της Ένωσης Αγροτών. Από την άλλη, το ίδιο δύσκολη, ίσως και ακόμη δυσκολότερη, είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην κτηνοτροφία με την παραγωγή γάλακτος, όπως επιβεβαιώνουν ατύπως τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, να είναι εξαιρετικά μειωμένη, κάτι που οφείλεται αφενός στη μείωση των κοπαδιών και αφετέρου στον υποσιτισμό όσων έχουν απομείνει.

Την εικόνα για την ανιούσα που έχουν πάρει οι τιμές για τους αγρότες έδωσε ο Γιώργος Τζιάλλας, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αγροτών τονίζοντας, πως οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξήσεις της τάξης του 30-40%, με τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής να είναι βέβαιο, ότι θα περάσουν στην τελική τιμή του καταναλωτή.

«Πέρυσι, οι τιμές στα λιπάσματα για τα χωράφια ήταν 22 ευρώ το τσουβάλι και φέτος πήγαμε στα 44 ευρώ. Τα σπόρια και τα φυτοφάρμακα επίσης έχουν εκτιναχθεί κατά 20-30%, ενώ σε αυτές τις αυξήσεις θα πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση στο πετρέλαιο, που πληρώναμε 1,20 το λίτρο και φέτος η τιμή κινείται μεταξύ 1,80 ευρώ – 2,00 ευρώ. Αντίστοιχα δύσκολη είναι η κατάσταση και στην κτηνοτροφία, με τις ζωοτροφές να είναι απλησίαστες. Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που καταγράφεται μεγάλη μείωση των ποσοτήτων γάλακτος αφού αφενός πολλά κοπάδια εγκαταλείφθηκαν και αφετέρου τα εναπομείναντα είτε υποσιτίζονται είτε δε σιτίζονται, επομένως δεν παράγουν γάλα.

Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση αυτή, με στοχευμένες επιδοτήσεις στα κτηνοτροφικά προϊόντα, θα περάσουμε δύσκολες στιγμές και αυτό θα πρέπει πρώτα να το καταλάβει η Πολιτεία και να δράσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιάλλας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου