Πολιτισμός

Μία διεθνής ημέρα για τη «Δύναμη των Μουσείων»

Off

Την Τετάρτη τα Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συμμετέχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022, και διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων. 

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει γενικό τίτλο «Η Δύναμη των Μουσείων» και ο εορτασμός επικεντρώνεται στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: βιωσιμότητα, καινοτομία- νέες τεχνολογίες- προσβασιμότητα και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Πιο αναλυτικά, οι εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έχουν ανά μουσείο ως  εξής:

* Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

  «Η δύναμη των τεσσάρων»

Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας διοργανώνουν την ψηφιακή δράση «Η δύναμη των 4» ως προπομπό της προσωρινής έκθεσης ευρημάτων στα Αρχαιολογικά Μουσεία Ιωαννίνων, Άρτας, Νικόπολης και Ηγουμενίτσας, από τις  Συλλογές εκάστου Μουσείου. Συγκεκριμένα, η ψηφιακή δράση θα περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση των φιλοξενούμενων εκθεμάτων  στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης facebook και στους ιστότοπους των Εφορειών.

Συντονισμός (ΕΦΑΙ): Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Σχεδιασμός- υλοποίηση (ΕΦΑΙ): Ελένη Βασιλείου, Αρχαιολόγος

  «Δύο νύχτες-δύο μουσεία: από ανθρώπους – για ανθρώπους – με ανθρώπους»

Κοινή βιωματική δράση από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο Ελληνικό Β. Τζουμέρκων.

Τα δύο μουσεία πρωτοπορούν και διοργανώνουν διπλό Sleepover (διανυκτέρευση) για ενήλικες στις: 20 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στις 21 Μαΐου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης».

Η δράση περιλαμβάνει θεματικές περιηγήσεις καθώς και συμμετοχικό εργαστήριο διαλόγου και δραστηριοτήτων γύρω από τον άξονα «Θραύσματα ζωής» και μέσα από 12 επιλεγμένα εκθέματα και ενότητες των δύο μουσείων.

Συντονισμός: Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και Θεόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης, Ομότιμος Καθηγητής Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας

Σχεδιασμός – υλοποίηση: Ελένη Κοτζαμποπούλου, Χρήστος Κλείτσας, αρχαιολόγοι,  Αριάδνη Παπαϊωάννου, αρχιτέκτων-μουσειολόγος, Χρήστος Μεράντζας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

– «Flash back  στην τέχνη. Οι φωτογραφίες αφηγούνται.»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού συνδεδεμένο με την έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας «Αποσπάσματα» με φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων στην ακρόπολη Ιτς Καλέ. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης, και θα υλοποιείται κατόπιν συνεννόησης με τις σχολικές μονάδες. Στόχος του είναι η γνωριμία με εμβληματικές αρχαιότητες (γλυπτά, ζωγραφικά έργα, αρχιτεκτονήματα, έργα κεραμικής και μικροτεχνίας) προερχόμενες από διαφορές περιοχές της Ελλάδας. Η αρχαιολογική φωτογραφία θα αποτελέσει το μέσο για μια περιήγηση στην τέχνη της αρχαιότητας.

Συντονισμός: Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας

Σχεδιασμός και Υλοποίηση : Σοφία Κίγκα , Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος , Μάτα Κορτζή, Αρχαιολόγος

-«Τestimonia et Memorabilia: Η δύναμη των αντικειμένων».

Ψηφιακή προβολή της νέας έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, «Testimonia et Memorabilia: Η Δωρεά του Ανδρέα Μπούζα στα Ιωάννινα».

Στην έκθεση, παρουσιάζεται το σύνολο της Δωρεάς του Ανδρέα Μπούζα στα Μουσεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και δίδεται έμφαση στη δύναμη των Μουσείων να μετουσιώνουν το «ιδιωτικό» σε «δημόσιο», αξιοποιώντας την αυθεντική μαρτυρία των ίδιων των αντικειμένων.

Για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθεί η «έξυπνη» διαδραστική πλατφόρμα περιήγησης Proxitour, η οποία παρέχει εξατομικευμένη πληροφορία βάσει της θέσης του χρήστη. Στην πλατφόρμα έχουν καταχωρηθεί δεκατρία αντικείμενα της έκθεσης.   

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το σύστημα μέσω των δικών τους κινητών συσκευών «κατεβάζοντας» την εφαρμογή (https: // www.proxitour.com / proxitour-app).

Συντονισμός: Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Σχεδιασμός- υλοποίηση: Ιουλία Κατσαδήμα, Όλγα Δάγιου, αρχαιολόγοι. Terracom A.E, Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την Τετάρτη,  18 Μαΐου η είσοδος στα Μουσεία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου