Επικαιρότητα

Στη δίνη των ανέμων βρέθηκε το λεκανοπέδιο

Off

Λυγισμένοι κορμοί, σπασμένα κλαδιά και ξηλωμένα σιδερένια παγκάκια(!) κατά μήκος της παραλίμνιας διαδρομής είναι η εικόνα που αποκαλύφθηκε το πρωί ως αποτέλεσμα των θυελλωδών ανέμων που πνέουν από το βράδυ της Τετάρτης και συνεχίζονται μέχρι και αυτήν την ώρα στο λεκανοπέδιο.

Η εικόνα στο παραλίμνιο μέτωπο της πόλης από την περιοχή «Μάτσικας» μέχρι και την αρχή του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου θυμίζει παρόμοιες εικόνες του χειμώνα μετά από έντονο κύμα κακοκαιρίας και με ανέμους πολλών μποφόρ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε και επενέβη σε αρκετές περιπτώσεις τόσο εντός του αστικού ιστού, όσο και περιφερειακά στο λεκανοπέδιο, για να κόψει και να απομακρύνει κορμούς και κλαδιά δένδρων, ενώ από νωρίς το πρωί συνεργεία του δήμου Ιωαννιτών, επιχειρούν επίσης να απομακρύνουν τα κλαδιά από το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια στο παραλίμνιο.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα, η ένταση των ανέμων ήταν μεγαλύτερη τα ξημερώματα από τις 02.30 έως τις 04.00 όταν έφτασε τα 6 μποφόρ, με ριπές ανέμου μέχρι και τα 8 μποφόρ, που μεταφράζονται σε ταχύτητες περίπου 70 χιλιομέτρων. Οι άνεμοι ήταν βορειοανατολικοί καταβατικοί, κάτι που εξηγεί και τον αίθριο καιρό (ηλιοφάνεια) και τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι κόπασαν από χθες το απόγευμα και από σήμερα η άνοιξη επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 25 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι.

Η σύσταση πάντως προς τους πολίτες, τουλάχιστον μέχρι να κοπάσει η ένταση των ανέμων είναι να αποφεύγουν να κινούνται είτε με Ι.Χ είτε πεζή, στο παραλίμνιο μέτωπο, καθώς είναι συνεχείς οι πτώσεις κλαδιών και υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα.  Επίσης, λόγω των θυελλωδών ανέμων, από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι και χθες το απόγευμα, δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια από και προς το Νησί της Παμβώτιδας.

Άκρως τοπικό φαινόμενο

το μπουρίνι της Τρίτης

Ο κ. Μπαρτζώκας ρωτήθηκε και για τα στοιχεία που είχε το μπουρίνι της Τρίτης που έπληξε τον αστικό ιστό των Ιωαννίνων. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης έπεσαν 20 χιλιοστά βροχής, ωστόσο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν πως αν η ένταση της βροχόπτωσης συνεχιζόταν το ίδιο για μία ώρα, θα έπεφτε το συνολικό ποσό βροχής που καταγράφεται σε ενάμιση χειμερινό μήνα στην περιοχή. Επίσης η θερμοκρασία το μεσημέρι της Τρίτης έπεσε κατά 10 βαθμούς Κελσίου σε διάστημα μίας ώρας.

«Ήταν ένα απόλυτα τοπικό φαινόμενο με μεγάλη ραγδαιότητα, που αντίστοιχα, τα βλέπουμε και στην περιοχή των Ιωαννίνων και σε άλλες περιοχές της χώρας στο τέλος της άνοιξης και στην αρχή του καλοκαιριού. Είναι φαινόμενα με χαρακτηριστικό την έντονη τοπικότητα, αφού για παράδειγμα στο βόρειο τμήμα της πόλης, στο Πέραμα, την Κρύα, την Περίβλεπτο, σχεδόν δεν έβρεξε καθόλου», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ