Επικαιρότητα

Ξεκινά άμεσα η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ

Off

Ένα ακόμη βήμα πιο μακριά προχώρησε η αντιπαράθεση της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων στην Ήπειρο, ως αποτέλεσμα της απόφασης που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, να προσφύγει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με την απόφαση του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού, για την αποκλειστική αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος.

Η απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΦοΔΣΑ να προσφύγει στην Ολομέλεια προκάλεσε τη νέα αντίδραση της Περιφέρειας με τον Αλ. Καχριμάνη να κάνει λόγο για ανεξήγητη στάση και υπερβάλλοντα ζήλο από την διοίκηση του Συνδέσμου, στην οποία μάλιστα καταλόγισε και προσπάθεια παραπλάνησης των άλλων μελών του ΔΣ. Αυτό όπως είπε φαίνεται από το ότι στην αναρτημένη απόφαση της Εκτελεστικής αναφέρεται πως η απόφαση του Ελεγκτικού ελήφθη με πλειοψηφία 2/1, ενώ στην πραγματικότητα η απόφαση ελήφθη με ψήφος 4/1.

«Πίστευα ότι θα πρυτάνευε η λογική μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως επίσης, ότι θα αναγνωρίζονταν από τον ΦοΔΣΑ το γεγονός, ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας έφεραν μεγάλη μείωση στο κόστος μεταφοράς, χωρίς να επιβαρύνονται μέχρι σήμερα οι Ηπειρώτες, λόγω της εξασφάλισης κρατικής χρηματοδότησης που έγινε κατόπιν δικών μας ενεργειών. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά χωρίς να ενημερώσουν για την ουσία της απόφασης τους δημάρχους – μέλη, με απόφαση της Εκτελεστικής και με ψευδείς αναφορές για τις ψήφους στο Ελεγκτικό, οδηγούνται σε προσφυγή στην Ολομέλεια», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Στη δημοσιότητα η λίστα

με τα ποσά των οφειλών

Συνεχίζοντας ο κ. Καχριμάνης απέδωσε υπερβάλλοντα ζήλο στην Εκτελεστική του ΦοΔΣΑ για το υπόλειμμα, κάτι όμως που δεν κάνει ούτε για τις οφειλές των δήμων για τη λειτουργία του εργοστασίου, ούτε και για τη λειτουργία των ΣΜΑ.

Έτσι, για πρώτη φορά έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις οφειλές των δήμων, που ανέρχονται συνολικά σε 4,7 εκ ευρώ, χρήματα που έχουν εισπράξει από τους πολίτες μέσω των ανταποδοτικών, δεν τα έχουν αποδώσει όμως στην Περιφέρεια.

Στη λίστα συνυπολογίζονται και οι εισφορές του 2022, μέχρι τις 30 Απριλίου, που ανέρχονται σε 1,7 εκ. ευρώ ενώ το υπόλοιπο των οφειλών ως το τέλος του 2021 ήταν 3,3 εκ. ευρώ.

«Υπάρχουν δήμοι μάλιστα που εξακολουθούν να μεταφέρουν τα σκουπίδια στους ΧΥΤΥ, πληρώνοντας μάλιστα δύο φορές, τόσο για τη μεταφορά τους εκεί, όσο και για την αναλογία τους στο εργοστάσιο, διπλοχρεώνοντας τους δημότες τους», ανέφερε.

Η λειτουργία των ΣΜΑ

Καταλήγοντας, ο κ. Καχριμάνης είπε πως κάλεσε και πάλι τη διοίκηση και τους δήμους να θέσουν σε λειτουργία τους ΣΜΑ, χωρίς να υπάρξει καμία ανταπόκριση ή απάντηση.

«Εκ μέρους του ΦοΔΣΑ ουδεμία απάντηση. Παίρνουν αποφάσεις στην Ε.Ε. χωρίς να υπολογίζουν τους δήμους, που πάνω από τα 2/3 είναι υπέρ της συνεργασίας όλων μας για το καλό των δημοτών. Ήδη έχω προτάσεις από πολλούς δήμους για δοκιμαστική λειτουργία και θα ξεκινήσουμε άμεσα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Έργα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών

Ο κ. Καχριμάνης τέλος ανακοίνωσε την υποβολή πρότασης ένταξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 16 έργων βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων  ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες με συνολικό προϋπολογισμό 12.355 εκ. ευρώ.

Η σχετική απόφαση ελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή, με τον περιφερειάρχη να τονίζει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πρωτοπόρα σε όλη την Ελλάδα στην υποβολή προτάσεων στις προσκλήσεις που προκηρύσσονται.

Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι άρχισαν οι αρδεύσεις των καλλιεργειών, καθώς μετά από αποφάσεις των δικαστηρίων – στα οποία κατέθεσε ως μάρτυρας και ο ίδιος – επανασυνδέθηκαν με ρεύμα τα αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.

Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε επίσης ότι για μια ακόμη χρονιά η Περιφέρεια Ηπείρου κλήθηκε να αποκαταστήσει βλάβες σε αντλιοστάσια που έγιναν από κλοπές, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτή η κατάσταση.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ