Επικαιρότητα

Ανησυχητικά τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία

Off

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τους δείκτες της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και της υπερβαρότητας στα παιδιά και στον γενικό πληθυσμό της χώρας, όπως αυτά αποτυπώνονται σε επιστημονικές μετρήσεις και μελέτες.

Η Ελλάδα είναι και επίσημα στην τρίτη θέση παγκοσμίως στο επίπεδο της παιδικής παχυσαρκίας και στην πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη, με τα ποσοστά να τριπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο μεταξύ άλλων της εισήγησης της Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνάς Λινού, που ήταν προσκεκλημένη στην εκδήλωση του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων το απόγευμα της Τετάρτης. Η εκδήλωση είχε ως θέμα της, τον «ρόλο του σχολείου και της οικογένειας στην υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής από τα παιδιά».

Η κα Λινού στην εισήγησή της σημείωσε, ότι στην Ελλάδα στα τρία τέταρτα των οικογενειών στην Ελλάδα, ο ένας γονέας είναι παχύσαρκος ενώ στο ένα τέταρτο των οικογενειών είναι παχύσαρκοι και οι δύο γονείς.

«Αυτό μας έχει φτάσει σε μία κατάσταση που το 41% των απιδιών στη χώρα μας είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα και αυτό είναι πολύ σοβαρό, γιατί θα μας προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μέλλον αν δεν το αντιμετωπίσουμε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, είναι πως όταν μιλάμε με τους γονείς, οι περισσότεροι πιστεύουν, ότι τα παιδιά τους είναι απόλυτα φυσιολογικά ενώ είναι υπέρβαρα και αυτό δε μας βοηθά στο να αλλάξουμε την εικόνα αυτή και την επικινδυνότητα που δημιουργεί», ανέφερε η κα Λινού. Η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα η υπέρταση και άλλες παθήσεις είναι μερικές μόνο από τις σοβαρές επιπτώσεις της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας στη ζωή του παιδιού, όταν αυτό θα ενηλικιωθεί.

Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν η διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Δημοτικού, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Σούλης, η Καθηγήτρια κα Παγγέ και στελέχη των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και Ηπείρου, αντίστοιχα.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου