Επικαιρότητα

Επανεξετάζοντας σχέσεις, νοοτροπίες και ιστορικές πραγματικότητες

Off

Με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα δράσεων, προβολών και παρουσιάσεων, φοιτητές και φοιτήτριες από τρία ελληνικά πανεπιστήμια, με την υποστήριξη καθηγητών τους, συμμετέχουν στην πρώτη συνάντηση του Φοιτητικού Δικτύου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με τίτλο «Decolonize Hellas».

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να επανεξετάσει την αμφίσημη και αμφίδρομη σχέση του ελληνικού έθνους – κράτους με τη νοοτροπία και ιστορική πραγματικότητα της αποικιοκρατίας.

Το Φοιτητικό Δίκτυο, όπως ανέφεραν μερικοί από τους συντελεστές του τριημέρου που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή στα Ιωάννινα, φιλοδοξεί να προτείνει διαφορετικούς τρόπους απόκτησης και ανταλλαγής των επιστημονικών γνώσεων.

Η Φωτεινή Τσιμπιρίδου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Σίσσυ Θεοδοσίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρθηκαν στην κοινή πρωτοβουλία των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αι στη θεματολογία του τριημέρου.

Ο Στάθης Παπασταθόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρθηκε στα δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναδεικνύουν μέσα από την παρουσίασή τους, την προσπάθεια συγκρότησης της μνήμης και του παρόντος της πόλης. Έτσι, στον εκθεσιακό χώρο του Πολυχώρου «Δημ. Χατζής», παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από τα οθωμανικά νεκροταφεία της πόλης των Ιωαννίνων και μία φωτογραφική έκθεση από τα προσφυγικά νεκροταφεία στα Ιωάννινα, τη Λέσβο και τη Θράκη.

Παράλληλα project

Παράλληλα, στη διάρκεια του τριημέρου θα παρουσιαστούν μία σειρά από ενδιαφέροντα project, όπως αυτό για τα ζώα και την κακοποίησή τους, με τον Θωμά Παπανικολάου, μεταπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι από την Αίγυπτο, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, συμμετέχει στην παρουσίαση της εργασίας με θέμα «Αόρατες ζωές», η Λι Γιν από την Κίνα στην εργασία με θέμα τις  «Υβριδικές ταυτότητες» και η Αγγελική Μελαχροινού, στην παρουσίαση ενός οπτικοποιημένου υλικού με τίτλο «Από το έγκλημα πάθους στη γυναικοκτονία».

Το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων παρουσιάζεται στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», ενώ την εκδήλωση στηρίζει οικονομικά το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Παράρτημα Ελλάδας.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου