Χωρίς κατηγορία

«Οι έρωτες μιας ξανθιάς» από το σινεμά της Τσεχίας

Off

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του προγράμματος προβολών «Κυριακές στο πανί», ολοκληρώνει το αφιέρωμα στο Νέο Κύμα του Τσεχικού Κινηματογράφου της δεκαετίας του 1960.

Την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 20:30, θα προβληθεί, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», η ταινία «Οι έρωτες μιας ξανθιάς» σε σκηνοθεσία Μίλος Φρόμαν.

Παίζουν: Χάνα Μπρέτσκοβα, Βλαντιμίρ Πουσόλτ, Βλαντιμίρ Μενσίκ.

Προτού η «Φωλιά του Κούκου» και το «Αμαντέους» του χαρίσουν δύο Όσκαρ, ο Μίλος Φόρμαν γινόταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Τσεχικού Νέου Κύματος χάρη σε αυτή την ταινία.

Μια κοπέλα της εργατικής τάξης από μια επαρχιακή πόλη της Τσεχίας περνάει ένα βράδυ με ένα από τα μέλη ενός μουσικού συγκροτήματος της Πράγας. Όταν αυτός δεν ξαναδίνει σημεία ζωής, η νεαρή Άντουλα παίρνει τη βαλίτσα της και πηγαίνει να τον βρει στο σπίτι του, στην πόλη, όπου αυτός μένει με τους γονείς του και μετατρέπει το σπίτι σε ένα χάος.

Ο Μίλος Φόρμαν κατευθύνει και καθιστά προσφιλή μια ιστορία σπασμένων υποσχέσεων, ραγισμένων καρδιών, με επίκεντρο την καθολικότητα της αγάπης. Η τελική απογοήτευση προϊδεάζει ήδη πικρά το τέλος της Άνοιξης της Πράγας, που ήρθε δύο χρόνια μετά την προβολή της ταινίας, το 1968, μεταθέτοντας τις προσδοκίες εκείνης της νεολαίας.

Η ταινία γυρίστηκε το 1965 στην Τσεχοσλοβακία. Τρία χρόνια αργότερα, μετά τα γεγονότα στην Πράγα, ο σκηνοθέτης της φεύγει για την Αμερική. Η επιτυχία της ταινίας λειτούργησε κάτι σαν διαβατήριο. Ήταν υποψήφια, το 1967, για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσης Ταινίας, ενώ το 1965 ήταν υποψήφια για Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Κέρδισε το Bodil Award από τους Κριτικούς Κινηματογράφου Δανίας, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας και βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στα Φινλνανδικά Jussi Awards. Το περιοδικό Empire, την κατέταξε 89η, στις 100 Σπουδαιότερες Ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου