Τελευταία Νέα

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 01:32
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα, Χωρίς κατηγορία

Άσκηση με σενάριο για πυρκαγιά στα παράλια

Off

Η διαπίστωση του επιπέδου ανταπόκρισης και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων, στο ενδεχόμενο εκδήλωσης μίας πυρκαγιάς σε μία πυκνοδομημένη περιοχή στα ηπειρωτικά παράλια, όπου το καλοκαίρι θα συνωστίζονται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, καθώς και οι πιθανές ελλείψεις, ήταν ο κύριος στόχος της άσκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τίτλο «Διά Πυρός 2022», που πραγματοποιήθηκε στην Τ.Κ Συβότων του δήμου Ηγουμενίτσας.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς στην παραλία «Ζάβια», ανάμεσα από τον οικισμό των Συβότων και την παραλία «Μέγα Άμμος», η οποία επεκτάθηκε γρήγορα, λόγω των ανέμων, απειλώντας τον οικισμό.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής από ολόκληρη την Ήπειρο κινητοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του συμβάντος, όπως και από την 5η ΕΜΑΚ. Ταυτόχρονα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, το Λιμενικό Σώμα, ο Στρατός Ξηράς, η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ, εθελοντικές ομάδες κυνηγών και άλλων, κάτοικοι και επισκέπτες.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 15 υδροφόρα οχήματα με 60 πυροσβέστες καθώς και έξι επιτελικά στελέχη. Στην επιχείρηση οργανωμένης απομάκρυνσης του πληθυσμού, η οποία επελέγη να γίνει δια θαλάσσης, συμμετείχαν το πυροσβεστικό πλοιάριο, ταχύπλοο του λιμενικού, διασωστικό σκάφος της ΕΜΑΚ και σκάφη ιδιωτών.

Όπως έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Δημ. Κοντογιάννης πολύ περισσότερο και από τις πιθανές εκδηλώσεις πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις στα ορεινά της Ηπείρου, το ενδεχόμενο που ανησυχεί και προβληματίζει ιδιαίτερα την Πυροσβεστική έχει να κάνει με την πιθανότητα εκδήλωσης ενός παρόμοιου συμβάντος σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως τα Σύβοτα ή η Πάργα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι δυνατότητες διαφυγής είναι ελάχιστες. Ως εκ τούτου τα σενάρια της κάθε άσκησης, όπως η συγκεκριμένη, θα πρέπει να εξετάζουν το χειρότερη πιθανή εξέλιξη σε συνδυασμό με την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ