Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 07:58
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα

Κρίσιμος ο ρόλος των εμπορευματικών μεταφορών

Off

Κομβικός αποδεικνύεται ο ρόλος των αστικών εμπορευματικών μεταφορών στην ανάπτυξη της εθνικής και της τοπικής οικονομίας αφενός και αφετέρου στην καθημερινή λειτουργία των πόλεων, κατάσταση που έγινε πολύ περισσότερο σαφής και κατανοητή, στη διάρκεια της πανδημίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αστικές εμπορευματικές μεταφορές έπαιξαν ένα καθοριστικό ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα στα χρόνια της πανδημίας και έχοντας πλέον διατηρήσει το ρόλο αυτό, καλούνται και να τον ενισχύσουν, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες να τον αξιοποιήσουν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, με προσκεκλημένο και ομιλητή τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μιχ. Παπαδόπουλο.

Ο υφυπουργός Μεταφορών επισήμανε, ότι η νομοθεσία για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας επιτρέπει στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να ενσωματώνουν τις δραστηριότητες της εφοδιαστικής στο γενικότερο πλαίσιο που χαρακτηρίζει τις λειτουργίες, και τις υποδομές κάθε πόλης.

«Οι αστικές διανομές γίνονται ένα κομμάτι του πλάνου που μπορεί να καταρτίσει ένας δήμος ή μια περιφέρεια όταν καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η επιβάρυνση της κυκλοφορίας, η οδική ασφάλεια ή η ηχορύπανση. Σε αυτή τη διαδικασία προβλέπεται με βάση τον νόμο να συμμετέχουν με τις προτάσεις τους και την παροχή στοιχείων και άλλοι φορείς, όπως Επιμελητήρια, Επαγγελματικές και Εμπορικές Ενώσεις.

Η συνεργασία όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτή την αλυσίδα έχει πρωταρχική σημασία για την ευόδωση της προσπάθειας.

Όπως ακριβώς συνεργαστήκαμε σε όλο το διάστημα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις στην ελληνική αγορά, παρά τις δυσκολίες, προς όφελος των πολιτών.

Το ευτύχημα είναι, ότι η σημερινή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη δρομολογήσει την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εφοδιαστική αλυσίδα κι έτσι αυτή η έκτακτη συγκυρία μας βρήκε πάνω σε έναν βηματισμό μετασχηματισμού. Ο ευρωπαϊκός στόχος της μείωσης κατά το ήμισυ των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 από τον τομέα των μεταφορών, αφορά και τις εμπορευματικές μεταφορές.

Οι νέες τεχνολογίες παροχής και διασύνδεσης πληροφοριών θα βελτιώσουν τη διαχείριση των δρομολογίων από τους φορείς με συνέπεια την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ και ο δήμαρχος Αγρινίου Γεώρ. Παπαναστασίου

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ