Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 08:38
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μαΐου 2022
Επικαιρότητα

Σκληρή κριτική σε περιφερειακή αρχή και αντιπολίτευση

Off

Για μία σειρά αποφάσεων, πρωτοβουλιών, δράσεων και παρεμβάσεων, που φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Αλ. Καχριμάνη, παράλληλα όμως και την πολιτική θέση της Κυβέρνησης, με την ανοχή ή και τις ψήφους της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, έκανε λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση, που τοποθετήθηκε με πολιτικούς όρους στα κυρίαρχα ζητήματα των τελευταίων ημερών που απασχολούν την περιφέρεια Ηπείρου.

Οι εξελίξεις γύρω από το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας, το Κλειστό Ξιφασκίας, την αναστολή πληρωμών από το ΠΔΕ και τη διαχείριση των απορριμμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο επικεφαλής της παράταξης Γ. Πρέντζας και η Τίνα Ζέκα, περιφ. σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, αντίστοιχα.

Σε μία γενικότερη πολιτική τοποθέτηση ο κ. Πρέντζας, τόνισε πως αποκρύπτεται ο πραγματικός στόχος της περιφερειακής αρχής, όπως και της Κυβέρνησης που είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των λαϊκών αναγκών, ενώ άσκησε σκληρή κριτική και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες συμφωνούν όπως είπε στον στόχο, αλλά διαφωνούν στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί.

Για την εντολή αναστολής των πληρωμών των έργων ή των δράσεων μέσω ΠΔΕ, ο κ. Πρέντζας υποστήριξε, πως πίσω από την απόφαση αυτή κρύβεται η πολιτική σκοπιμότητα της προετοιμασίας των εκλογών από την περιφερειακή αρχή και τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ότι δε γνωρίζει ποια έργα αφορά η εν λόγω αναστολή πληρωμών.

Πρόκληση τα 40 εκ.

για το Κέντρο Τεχνολογίας

Στο θέμα της δημιουργίας του Κέντρου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ο κ. Πρέντζας χαρακτήρισε πρόκληση το ποσό των 40 εκ. ευρώ που υπολογίζεται, ότι θα στοιχίσει για να κατασκευαστεί σε ακίνητο, που παραχωρήθηκε από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια για κοινωφελείς σκοπούς. «Αντί αυτού, θα στεγάσουμε δύο πολυεθνικές οι οποίες ψάχνουν για φτηνό επιστημονικό προσωπικό στα Γιάννενα, για πανεπιστήμιο της ελεύθερης αγοράς, υποταγμένο στους σχεδιασμούς των εταιριών οι οποίες θα πατεντάρουν τη γνώση που θα παράγεται για την αύξηση της δικής τους κερδοφορίας», ανέφερε για να επιτεθεί στους «Ορίζοντες Ηπείρου» και στον κ. Ριζόπουλο, που «…προτείνει δημόσια στους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης του κ. Καχριμάνη να ψηφίζουν “λευκό” στην οικονομική επιτροπή, για να μην μπλέξουν, όμως ο δικός του περιφερειακός σύμβουλος ψηφίζει “ναι σε όλα” στην οικονομική επιτροπή και το περιφερειακό συμβούλιο».

Το κόστος των απορριμμάτων και της αντιδικίας

Η περιφ. σύμβουλος Τίνα Ζέκα από τη δική της πλευρά στάθηκε περισσότερο στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εμμένοντας στο ότι η Σύμβαση ΣΔΙΤ για το εργοστάσιο είναι αυτή που οδήγησε την κατάσταση στη σημερινή εικόνα.

«… Η περιφερειακή αρχή πάσχει να μας πείσει η ΣΔΙΤ είναι καλή, αλλά δεν τηρήθηκε. Το κωμικό βέβαια είναι ότι για να τηρηθεί η «καλή για την Περιφέρεια ΣΔΙΤ» πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δικηγόρους και το μισό περιφερειακό συμβούλιο έχει οδηγηθεί στο πειθαρχικό εξαιτίας αυτών των αποφάσεων. Ό,τι τυχόν κερδίσαμε από την έκπτωση στο διαγωνισμό της μεταφοράς του υπολείμματος, τα πληρώνουμε σε δικηγόρους», ανέφερε για να συμπληρώσει πως ρόλο και ευθύνη σε αυτό το γαϊτανάκι αναλαμβάνουν και οι πρόθυμοι δήμοι, να διαθέσουν προσωπικό για τη λειτουργία των ΣΜΑ. «Στοιχισμένοι πίσω από διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα έρχονται δήμοι, οι οποίοι δεν έχουν καν  υπηρεσίες καθαριότητας να συμφωνήσουν ότι θα διαθέσουν προσωπικό για τη λειτουργία των ΣΜΑ επειδή έρχεται καλοκαιρινή σεζόν».

Ερωτήματα για το Κλειστό

Τέλος, η κα Ζέκα εξέφρασε και τις σοβαρές ενστάσεις και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το κόστος που ήδη έχει αναλάβει η περιφέρεια για την αποξήλωση και τη μεταφορά του Κλειστού Ξιφασκίας, προσθέτοντας, ότι η παράταξη θα καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση των μελετών, με τις οποίες έφτασε το κόστος των 2,5 εκ. ευρώ.

«Το Περιφερειακό Ταμείο αποφάσισε να πάρει το Κλειστό Ξιφασκίας και το γήπεδο του μπάσκετ. Άρα, οφείλει να υπάρχει μελέτη σύμφωνα με την οποία να αιτιολογείται το έργο και να αναλύεται:

α) Πόσο κάνει η αποξήλωση

β) Πόσο κάνει η μεταφορά

γ) Πόσο κάνει η επανασυναρμολόγηση

δ) Πόσο θα κάνουν τα υπόλοιπα υλικά για να «κλείσει ο σκελετός»

ε) Τι θα το κάνουμε τελικά το Κλειστό και με ποιο χρονοδιάγραμμα».

Καταλήγοντας, η κα Ζέκα, τόνισε, ότι από τη στιγμή που έχει επιλεγεί η χωροθέτηση του Κλειστού σε ακίνητο, που δε σχετίζεται με τη ΓΓΑ, τότε δεν έχει καμία ισχύ η σύμβαση που συνυπέγραψαν πριν μερικούς μήνες, η περιφέρεια, η ΓΓΑ και ο κ. Αυγενάκης, όπως και η ΕΔ του ΠΕΑΚΙ.

«Ο υφυπουργός Αθλητισμού, τι ακριβώς υπέγραφε; Ποια αρμοδιότητα είχε; Το Κλειστό δεν θα τοποθετηθεί καν σε εκτάσεις της ΓΓΑ.

Προφανώς, η σύμβαση που υπογράφηκε με τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του ΠΕΑΚΙ δεν έχει απολύτως καμία ισχύ παρά μόνο τη δύναμη της εικόνας, με τη φωτογραφία του κ. Αυγενάκη να υπογράφει ανάμεσα στους κ.κ. Κολόκα και Καχριμάνη».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ