Επικαιρότητα

4ήμερη εργασία, πιλοτικά από γιαννιώτικη επιχείρηση

Off

Μία από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη εταιρεία στη χώρα, που θα εφαρμόσει πιλοτικά την 4ήμερη εργασία για το προσωπικό της, είναι η Terracom, με έδρα τα Ιωάννινα, όπως η ίδια ανακοίνωσε και επίσημα την Τρίτη.

Η δυνατότητα που δίνει πλέον η νομοθεσία για την καθιέρωση της 4ήμερης εργασίας βρίσκει έτοιμη την εταιρεία, που παρέχει Πληροφορική και Υψηλή Τεχνολογία για επιχειρήσεις, να ανταποκριθεί, αλλά να προχωρήσει, όπως ανέφερε ο CEO, Δημήτρης Ζαχαράκης, και ένα βήμα πιο μακριά, καθώς σε πρώτη φάση τουλάχιστον παράλληλα με τις ημέρες εργασίας θα μειωθούν και οι ώρες εργασίας στη διάρκεια της εβδομάδας, από 40 σε 32, χωρίς να επηρεάζονται τα εργασιακά δικαιώματα και οι μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων.

Ο κ. Ζαχαράκης, μιλώντας στο ITV, τόνισε, ότι η εταιρεία είχε ήδη προετοιμαστεί και είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην 4ήμερη εργασία και πριν την πανδημία, όμως ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα σχέδια και ανέβαλε για δύο περίπου χρόνια την υλοποίηση της απόφασης.

«Αποφασίσαμε, ότι είναι πλέον ώριμος ο καιρός, να συζητήσουμε ως κοινότητα ανθρώπων για το αν μπορούμε να χαιρόμαστε τη ζωή μας λίγο παραπάνω. Σε αυτό το δίμηνο της πιλοτικής εφαρμογής, θα βγάλουμε τα συμπεράσματα για να δούμε αν θα προχωρήσουμε και στην καθολική εφαρμογή της 4ήμερης εργασίας», ανέφερε αρχικά ο κ. Ζαχαράκης.

Το μοντέλο

της τηλεργασίας

Ερωτηθείς για το αν επηρέασε ή βοήθησε με κάποιον τρόπο στην απόφαση, το γεγονός, ότι η τηλεργασία εφαρμόζεται από τον Μάρτιο του 2020 σε πολύ υψηλό ποσοστό, ο κ. Ζαχαράκης απάντησε, ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά μεταξύ τους, ζητήματα. «Πιστεύουμε ότι όπως τα καταφέραμε ως κοινωνία, να προσαρμοστούμε και μάλιστα γρήγορα στην τηλεργασία, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Θα λειτουργήσουμε το πρώτο διάστημα με αυτό το υβριδικό μοντέλο εργασίας, που είμαστε όμως σίγουροι, ότι και εμείς και πολλές άλλες επιχειρήσεις του χώρου, μπορούν να το εφαρμόσουν», ανέφερε.

Ενθουσιώδης υποδοχή

Τέλος, αναφορικά με την υποδοχή από τους εργαζόμενους, της πρόθεσης της εταιρείας να περάσει στην 4ήμερη εργασία, ο κ. Ζαχαράκης τόνισε πως αυτή ήταν το λιγότερο ενθουσιώδης.

«Μάλιστα όταν είπαμε, ότι θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε κάποια τεχνικά ζητήματα, υπήρχε μεγάλη προθυμία από όλους, να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν το συντομότερο τα προβλήματα αυτά. Αν και υπήρξε και μία μικρή ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας, καθώς μειώνονται και οι ώρες εργασίας κατά 20% την εβδομάδα, πιστεύουμε, ότι τελικά όλα θα πάνε καλά. Γενικότερα άλλωστε, πιστεύουμε ότι όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους και για να χαρούν τη ζωή τους, είναι – πιθανότατα – πολύ πιο παραγωγικοί», κατέληξε ο κ. Ζαχαράκης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου