Εκδηλώσεις

Μεγάλο ενδιαφέρον για την «Επανάσταση των Καλαρρυτών»

Off

Σε μία κατάμεστη αίθουσα στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, η παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αποστ. Κατσίκη, με τίτλο «Η επανάσταση των Καλαρρυτών ως Συμβολή στην Εθνική Παλιγγενεσία».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η περιφέρεια Ηπείρου, με τον Πατριωτικό Σύνδεσμο Καλαρρυτών «Η Πίνδος» σε συνεργασία με τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων και την Δ.Ε Καλαρρυτών. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, ήταν ο Ηλίας Σκουλίδας, επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τον συντονισμό είχε ο Παναγ. Τζόκας, Πολιτισμολόγος και προϊστάμενος της ΕΡΑ Ιωαννίνων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης, η αντιπρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών, Μαργ. Γκογκάκη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαν. Αλμπάνης, εκπρόσωπος του δήμου Βορείων Τζουμέρκων και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχ. Μαγειρίας.

Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά με την παραδοσιακή ζυγιά του Κων. Γεροδήμου, για να ακολουθήσει ο συγγραφέας που έδωσε το στίγμα και το πλαίσιο παράλληλα, μέσα στο οποίο οι Καλαρρυτινοί, παρότι είχαν εξασφαλίσει και διατηρούσαν προνόμια από τον Αλή πασά, αποφάσισαν να σηκώσουν το λάβαρο της Επανάστασης, με τον κίνδυνο, όπως και έγινε άλλωστε, αυτή να καταπνιγεί στο αίμα, αλλά να αποτελέσει έναν ξεχωριστό φάρο ελπίδας και νοηματοδότησης για το μέλλον.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου