Επικαιρότητα

Να αποσυρθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων

Off

Την απόσυρση των διατάξεων με τις οποίες προβλέπονται σαρωτικές αλλαγές στο διοικητικό επίπεδο λειτουργίας των πανεπιστημίων, θα προτείνει στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο των πρυτάνεων, ο Τριαντ. Αλμπάνης.

Η διαβούλευση για το νέο νόμο – πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, που έδωσε στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, κυρίως για τις προτεινόμενες αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης με το Συμβούλιο κάθε ιδρύματος να αποκτά αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο και λόγο σε κάθε απόφαση. Το σημείο αιχμής όμως είναι η πρόβλεψη για τη συμμετοχή πέντε μελών του Συμβουλίου, που δε θα είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά εξωτερικοί συνεργάτες – σύμβουλοι, που θα έχουν όμως και τα άλλα έξι μέλη, την ίδια δύναμη ψήφου.

Λίγο πριν την συνεδρίαση της Συγκλήτου ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου των πρυτάνεων, ο κ. Αλμπάνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε μεταξύ άλλων, πως αν ψηφιστεί ο Νόμος αυτός, χωρίς αλλαγές, αυτό θα οδηγήσει σε απόλυτο περιορισμό της δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του πανεπιστημίου.

«Οι διατάξεις για το νέο σύστημα διοίκησης μάς βρίσκουν εντελώς αντίθετους, γιατί καταργούνται τα συλλογικά όργανα και ορίζεται ένα 11μελές Συμβούλιο, με πέντε εξωτερικά μέλη, που δε θα έχουν καμία σχέση εργασίας με το πανεπιστήμιο, οι οποίοι θα επιλέγουν μέχρι και τους Κοσμήτορες των Σχολών. Μεταφέρονται οι αρμοδιότητες από τη Σύγκλητο σε μία μικρή ομάδα εξωτερικών μελών, κάτι που σημαίνει, ότι το Πανεπιστήμιο θα λειτουργεί σχεδόν ερήμην της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτό συνιστά προσβολή και απαξίωση της ακαδημαϊκής λειτουργίας και των μελών του πανεπιστημίου», ανέφερε αρχικά ο κ. Αλμπάνης.

Ενστάσεις όμως, διατυπώνονται και σε άλλες προτάσεις – προβλέψεις του νόμου, όπως για τα εκλεκτορικά των καθηγητών, τη διαχείριση της περιουσίας των πανεπιστημίων και τη λειτουργία των ΕΛΚΕ.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποια θετικά σημεία στο νόμο – πλαίσιο, όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης.

«Προς τη θετική κατεύθυνση κινείται η οικονομική ενίσχυση για την πρακτική άσκηση, η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις προμήθειες, όπως και η υιοθέτηση της πρότασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το εσωτερικό Erasmus μεταξύ των φοιτητών των  πανεπιστημίων της χώρας», κατέληξε ο κ. Αλμπάνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου