Την απόσυρση των διατάξεων με τις οποίες προβλέπονται σαρωτικές αλλαγές στο διοικητικό επίπεδο λειτουργίας των πανεπιστημίων, θα προτείνει στη συζήτηση που θα γίνει σήμερα στην έκτακτη Σύνοδο των πρυτάνεων, ο Τριαντ. Αλμπάνης.
Η διαβούλευση για το νέο νόμο – πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα, που έδωσε στη δημοσιότητα η πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας, έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, κυρίως για τις προτεινόμενες αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης με το Συμβούλιο κάθε ιδρύματος να αποκτά αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο και λόγο σε κάθε απόφαση. Το σημείο αιχμής όμως είναι η πρόβλεψη για τη συμμετοχή πέντε μελών του Συμβουλίου, που δε θα είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά εξωτερικοί συνεργάτες – σύμβουλοι, που θα έχουν όμως και τα άλλα έξι μέλη, την ίδια δύναμη ψήφου.
Λίγο πριν την συνεδρίαση της Συγκλήτου ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου των πρυτάνεων, ο κ. Αλμπάνης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε μεταξύ άλλων, πως αν ψηφιστεί ο Νόμος αυτός, χωρίς αλλαγές, αυτό θα οδηγήσει σε απόλυτο περιορισμό της δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του πανεπιστημίου.
«Οι διατάξεις για το νέο σύστημα διοίκησης μάς βρίσκουν εντελώς αντίθετους, γιατί καταργούνται τα συλλογικά όργανα και ορίζεται ένα 11μελές Συμβούλιο, με πέντε εξωτερικά μέλη, που δε θα έχουν καμία σχέση εργασίας με το πανεπιστήμιο, οι οποίοι θα επιλέγουν μέχρι και τους Κοσμήτορες των Σχολών. Μεταφέρονται οι αρμοδιότητες από τη Σύγκλητο σε μία μικρή ομάδα εξωτερικών μελών, κάτι που σημαίνει, ότι το Πανεπιστήμιο θα λειτουργεί σχεδόν ερήμην της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αυτό συνιστά προσβολή και απαξίωση της ακαδημαϊκής λειτουργίας και των μελών του πανεπιστημίου», ανέφερε αρχικά ο κ. Αλμπάνης.
Ενστάσεις όμως, διατυπώνονται και σε άλλες προτάσεις – προβλέψεις του νόμου, όπως για τα εκλεκτορικά των καθηγητών, τη διαχείριση της περιουσίας των πανεπιστημίων και τη λειτουργία των ΕΛΚΕ.
Υπάρχουν ωστόσο και κάποια θετικά σημεία στο νόμο – πλαίσιο, όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης.
«Προς τη θετική κατεύθυνση κινείται η οικονομική ενίσχυση για την πρακτική άσκηση, η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις προμήθειες, όπως και η υιοθέτηση της πρότασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το εσωτερικό Erasmus μεταξύ των φοιτητών των πανεπιστημίων της χώρας», κατέληξε ο κ. Αλμπάνης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Related Posts
-
4 Δεκεμβρίου 2024 -
3 Δεκεμβρίου 2024 Επίτιμος Δρ. Ιατρικής ο Ηλίας Μόσιαλος
-
16 Νοεμβρίου 2024 Ο «Γέρος της Δημοκρατίας» στην ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής
-
16 Νοεμβρίου 2024 Εκθεση γελοιογραφίας για την Παιδεία και τη Δημοκρατία
-
7 Νοεμβρίου 2024 Ελπίδες για αύξηση των εισακτέων την επόμενη χρονιά
-
7 Νοεμβρίου 2024 Δυναμική πορεία με ανοιχτές προοπτικές
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.707)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.211)
- Εκδηλώσεις(1.583)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.945)
Αρθρογραφία
Είσοδος