Επικαιρότητα

Έργα καθαρισμού στο περιαστικό δάσος

Off

Τους καθαρισμούς που γίνονται στο περιαστικό είδε από κοντά το Σάββατο το πρωί, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς που επισκέφτηκε τους χώρους μαζί με τον Δασάρχη Ιωαννίνων Χρήστο Λαγό και στελέχη της Δασικής  Υπηρεσίας.

Σε έκταση συνολικά 800 στρεμμάτων του δάσους γίνονται εργασίες καθαρισμού από ξερά κλαδιά, πεσμένα δέντρα και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη, με έργο ύψους 100.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση εκτενών προληπτικών καθαρισμών  και απομάκρυνσης συσσωρευμένης, επί δεκαετίες, καύσιμης βιομάζας από δασικά οικοσυστήματα που κινδυνεύουν, με αρχική χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 22 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο σχέδιο εντάσσονται και τα Δασαρχεία που πλέον έχουν περάσει από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο Υφυπουργός σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι μέχρι πρότινος «τα Δασαρχεία αντιμετωπίζονταν ως τα αποπαίδια της δημόσιας διοίκησης» και στάθηκε στις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις: «Σκεφτείτε ότι το Δασαρχείο Ιωαννίνων έπαιρνε 18.000-20.000 ευρώ τον χρόνο για τους καθαρισμούς…» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αμυράς κάλεσε σε εγρήγορση ώστε να προστατευτεί ο δασικός πλούτος, να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

«Η ελληνική πολιτεία κάνει το χρέος της, αυτό που δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Καλώ τους πάντες δημάρχους, περιφερειάρχες και πολίτες να είναι επί ποδός. Όλες οι προσπάθειες θα πιάσουν τόπο αν οι πολίτες είναι προσεκτικοί. Το 96% των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια» είπε ενώ αναφορικά με τις δεξαμενές στην περιοχή της Δροσιάς και στο Νησί απάντησε ότι σύντομα θα δοθεί λύση για να αποκατασταθεί η λειτουργία και να μην υπάρχει ζήτημα με τους κρουνούς και την τροφοδότηση σε νερό.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι ανάλογοι καθαρισμοί σε δάση θα γίνουν και σε άλλες περιοχές και δήμους της Ηπείρου.

Related Posts

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου