Ήπειρος

Νέο κτήριο αναζητά η ΔΕΥΑΙ

Off

Σε αναζήτηση κτηρίου εντός της πόλης των Ιωαννίνων, που θα στεγάσει  το σύνολο των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ βρίσκεται η επιχείρηση και η δημοτική αρχή, που εγκατέλειψε νωρίς το αρχικό σχέδιό της (;) για μετεγκατάσταση της επιχείρησης στο κτήριο του πρώην δημαρχιακού καταστήματος στον Κατσικά. 
Οι λόγοι για τους οποίους η δημοτική αρχή υποχρεώθηκε να διαφοροποιήσει τη στάση της, με δεδομένη τη δημόσια τοποθέτηση του δημάρχου Θ. Μπέγκα στο δημ. συμβούλιο, ότι το κτήριο στον Κατσικά καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης, ενώ δεν κοστίζει κιόλας καθώς πρόκειται για ιδιοκτησία του δήμου, παραμένουν άγνωστοι. 
Στη συζήτηση που έγινε άλλωστε στο ΔΣ της επιχείρησης για το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ Θ. Μπέγκας, όχι μόνο δεν επανέφερε την πρότασή του για τον Κατσικά, αλλά διαφοροποίησε τη θέση του, λέγοντας, ότι η λύση της ενοικίασης κτηρίου για τις ανάγκες της ΔΕΥΑΙ είναι η πλέον συμφέρουσα, με δεδομένη και τη συγκυρία ύπαρξης χαμηλών ενοικίων…
Ο κ. Μπέγκας, όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης του ΔΣ στις 2 Σεπτεμβρίου, στάθηκε στην ανάγκη ενοποίησης των διαφόρων Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ και στα λειτουργικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από αυτό καθώς και στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. 
Επίσης ανέφερε ότι τα ακίνητα που καταλαμβάνει σήμερα η ΔΕΥΑΙ θα χρησιμοποιηθούν από υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, που θα οργανωθούν και θα αναπτυχθούν καλύτερα και από δραστηριότητες που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως η χρήση μουσείου από τον Οργανισμό Σπηλαίου Περάματος, για τα κτίρια του Περάματος. 

«Ναι» με επιφυλάξεις
Η Κατερίνα Μιτοπούλου μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, ως εκπρόσωπος της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» έκανε λόγο στην ίδια συνεδρίαση για έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου από την πλευρά της διοίκησης, ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης της πλειοψηφίας, με επιφυλάξεις.
«Τι στοιχίζει η μια επιλογή και τι η άλλη, τι επιτυγχάνουμε προς όφελος της επιχείρησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ολοκληρωμένη μελέτη δηλαδή και να παρουσιαστεί στο Δ.Σ. 
Ως πότε θα λειτουργούμε στο πόδι και με την πλάτη στον τοίχο;  Έτσι θα εξυγιανθεί η επιχείρηση;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΕΠΑΒΙ και άλλες 
προτάσεις
Ήδη έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη της μειοδοτικής δημοπρασίας με σφραγισμένες προσφορές για τη μίσθωση γραφείων της ΔΕΥΑΙ, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων την 1η Οκτωβρίου.
Ανώτατο όριο του μισθώματος ορίζεται κατά την προκήρυξη το ποσό των 3000 ευρώ ανά μήνα.
Σύμφωνα με την προκήρυξη το ακίνητο θα πρέπει να πληροί τους παρακάτω βασικούς όρους:
• Να βρίσκεται στην πόλη των Ιωαννίνων. 
• Να έχει επιφάνεια από 1000 έως 1200 τ.μ. 
Εξ αυτών τα 150 τ.μ. δύναται να είναι βοηθητικός αποθηκευτικός χώρος . 
Η συνολική επιφάνεια δόμησης μπορεί να αναπτύσσεται σε στάθμες με εσωτερική επικοινωνία με κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα. 
Οι προσφερόμενοι χώροι θα πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκονται στο αυτό οικόπεδο. Χώροι που βρίσκονται σε γειτονικά οικόπεδα αποκλείονται. 
• Να διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τηλεφωνική εγκατάσταση, δομημένη καλωδίωση μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων, χώρους υγιεινής για το προσωπικό και για ΑΜΕΑ και γενικά το κτίριο να είναι έτοιμο για χρήση. 
• Να διαθέτει χώρο πάρκινγκ για τουλάχιστον 15 επιβατικά αυτοκίνητα. 
• Να έχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ''Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων'' (ΦΕΚ 407/Β/9-4-2010), 
• Πιστοποιητικό Ενεργητικής Πυροπροστασίας, 
• Πρόσβαση για ΑΜΕΑ σύμφωνα με το ΦΕΚ 18/Β/15-01-2002 και τον Ν 2831/2000, όπως αυτά έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν σήμερα.
Με βάση τα όσα αναφέρονται στη διακήρυξη, αλλά κυρίως με βάση τις προτάσεις που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας, όχι μόνο από τη διοίκηση της επιχείρησης, αλλά και από τους εργαζόμενους σε αυτήν, φαίνεται, ότι στο μυαλό όλων βρίσκεται κάτι ανάλογο με τις εγκαταστάσεις του ΚΕΠΑΒΙ.
Αυτή ακριβώς άλλωστε ήταν και η πρόταση που είχε καταθέσει το σωματείο εργαζομένων, ως μία λύση που θα έπρεπε να εξεταστεί σοβαρά από την διοίκηση, εκφράζοντας την κάθετη διαφωνία τους με την προοπτική μετεγκατάστασης στον Κατσικά.
Υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης της ΔΕΥΑΙ πάντως, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας διαβεβαίωσε, ότι έχουν ήδη κατατεθεί και άλλες ενδιαφέρουσες προσφορές που πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει η ΔΕΥΑΙ, διαψεύδοντας πως τα κριτήρια «φωτογραφίζουν» κάποιο συγκεκριμένο κτήριο.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου