Χωρίς κατηγορία

Οδηγός στους δρόμους των συνεταιρισμών

Off

Έναν πολυχρηστικό οδηγό έχουν στη διάθεσή τους πλέον όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε συνεταιριστικά εγχειρήματα, κάτι που έχει κερδίσει έδαφος στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δε συναντά όμως μεγάλη απήχηση στην ελληνική πραγματικότητα. Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα ο οδηγός που στην ουσία είναι μία έκδοση σε έξι γλώσσες, μεταξύ αυτών και στην ελληνική με τίτλο «Ready, Steady, Coop! Έτοιμοι, λάβετε θέσεις, Συνεταιριστείτε» .
Σκοπός των συντακτών της έκδοσης είναι να βοηθήσει Οργανισμούς Συνεταιριστικής Ανάπτυξης οι οποίοι υποστηρίζουν νέους ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν την δική τους συνεταιριστική επιχείρηση. 
Από την Ελλάδα συμμετείχε στην σύνταξη και έκδοση του οδηγού το Δίκτυο ΚΑΠΑ, με τον Λουκά Μπρέχα να αναφέρεται στο φιλόδοξο εγχείρημα που αναφέρεται στη βοήθεια προς όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν την τύχη τους, αναζητώντας ίσως και μία ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης και αποκατάστασης, μέσω των συνεργατικών – συνεταιριστικών σχημάτων. Ο οδηγός περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να εξασφαλιστεί ότι ο επίδοξος επιχειρηματίας θα λάβει ισχυρή υποστήριξη στα πρώτα βήματα της επιχείρησής του. 
Το «Ready, Steady, Coop!» συνοδεύεται από μια σειρά πρακτικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής διαδικασίας: εφαρμογή καλών πρακτικών, συνεταιριστικό προφίλ χωρών profiles και μια σειρά απαντήσεων σε ερωτήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. 
Ο κ. Μπρέχας απαντώντας για τους λόγους για τους οποίους πιστεύει, ότι στην Ελλάδα το συνεταιριστικό κίνημα δεν προχωρά με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς ρυθμούς τόνισε, ότι προφανώς δεν υπάρχει η κουλτούρα της συνεργασίας στην ελληνική νοοτροπία, η συγκυρία όμως που παρουσιάζεται λόγω της κρίσης είναι εξαιρετική. 
Το Δίκτυο ΚΑΠΑ αναζητά στην περιοχή των Ιωαννίνων χώρο προκειμένου να είναι σε θέση να στεγάσει τις δράσεις του, κυρίως όμως να παρέχει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους ενδιαφερόμενους. Ήδη πάντως, όπως είπε ο κ. Μπρέχας έχει εκδηλωθεί μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση του οδηγού επομένως κρίνεται, ότι υπάρχει ένα ρεύμα ενδιαφέροντος προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. 
Οι Cooperatives Europe – η ευρωπαϊκή περιφερειακή οργάνωση της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας – είναι ο ευρωπαϊκός διατομεακός οργανισμός που εκπροσωπεί τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Εκπροσωπεί  90 οργανισμούς μελών από 34 ευρωπαϊκές χώρες σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, και προωθεί το συνεταιριστικό επιχειρηματικό μοντέλο στην Ευρώπη. Τα μέλη του εκπροσωπούν 123 εκατομμύρια μέλη συνεταιρισμών οι οποίοι κατέχουν 160.000 συνεταιριστικές επιχειρήσεις και δίνουν εργασία σε 5,4 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου