Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 03:56
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιουνίου 2022
Πολιτισμός

Με μεγαλύτερες προοπτικές για το μέλλον

Off

Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Τρίτης, το 6ο Φεστιβάλ Δωδώνης, σε μία συγκυρία από μόνη της εξαιρετική, αφού συνέπεσε με την απόδοση του κάτω κοίλου των κερκίδων του αρχαίου θεάτρου σε χρήση για το κοινό, ενώ ταυτόχρονα ο δήμος Δωδώνης, που είναι και ο διοργανωτής είχε την τύχη να φιλοξενήσει έναν διεθνούς εμβέλειας καλλιτεχνικό φορέα, όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης

«Τα δύο αυτά γεγονότα, εγγυώνται το μεγάλωμα του Φεστιβάλ Δωδώνης και την εμπέδωσή του ως διοργάνωση με πανεθνικό χαρακτήρα, προοπτική που μας φορτώνει με μεγάλη ευθύνη», ανέφερε ο δήμαρχος Δωδώνης κ. Ντακαλέτσης.

Η ευκαιρία της παρουσίας της υπουργού Πολιτισμού όμως Λίνας Μενδώνη αποτέλεσε την αφορμή, ώστε ο δήμος Δωδώνης να επαναφέρει και τα πάγια αιτήματά του για τον αρχαιολογικό χώρο και για την αποδοτικότερη λειτουργία του, προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Το πρώτο από αυτά είναι η επανεξέταση του καθεστώτος της Α΄ Ζώνης απόλυτης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και της δυνατότητας επαναφοράς της χρήσης γης στην προ του 1992 θεσμοθέτηση. Το θέμα αυτό θεωρείται από τη δημοτική αρχή ως ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω προβολή και αξιοποίηση του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ένταξης του συνόλου του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, εν παραλλήλω και προς το ήδη υποβληθέν αίτημα ένταξης του συνόλου των χρηστηρίων ελασμάτων της Δωδώνης, στον Διεθνή Κατάλογο του Προγράμματος της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου».

Το αίτημα ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου στη Δωδώνη

Παράλληλα, έγινε επαναδιατύπωση από τον κ. Ντακαλέτση, του σταθερού αιτήματος του δήμου Δωδώνης για την ίδρυση ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, που θα μπορούσε να στεγάσει μέρος της Συλλογής Καραπάνου, το οποίο εδώ και χρόνια φυλάσσεται στις αποθήκες των Αρχαιολογικών Μουσείων των Αθηνών και των Ιωαννίνων. Στην πρόσκληση του δημάρχου να «συμμαχήσει» με τον δήμο του για τον οραματικό αυτό στόχο, η υπουργός Πολιτισμού ανέλαβε την προσωπική ευθύνη να εξετάσει τη διαθεσιμότητα και την καταλληλότητα των ευρημάτων της συγκεκριμένης Συλλογής.

Ανεστάλη η απαλλοτρίωση

του τουριστικού περιπτέρου

Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό γεγονός αποτελεί η θετική ανταπόκριση της κας Μενδώνη στο αίτημα να ανασταλεί η σε εξέλιξη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του τουριστικού περιπτέρου και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων εντός του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, φερόμενης ιδιοκτησίας της ΕΗΜ. Ο δήμος Δωδώνης προτίθεται να αγοράσει τη συγκεκριμένη έκταση, προκειμένου να την αξιοποιήσει.

«Μάγεψε» η Συμφωνική

Βοστώνης

Άκρως συγκινητικά ήταν τα λόγια του κ. Benjamin Zander, θρυλικού μαέστρου και Διευθυντή της αμερικάνικης Συμφωνικής Ορχήστρας που σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είναι σπουδαίο αυτά τα νέα παιδιά, οι μουσικοί της ορχήστρας που διαβιούν καθημερινά στην περιοχή της Βοστώνης κι έχουν απόλυτη ανάγκη την επαφή με την έννοια της δημοκρατίας, να βρίσκονται στην Ελλάδα, στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία και να αποδίδουν την τέχνη τους στο κοινό της Δωδώνης». Να σημειωθεί πως τα περίπου 100 μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων της Βοστώνης είναι ηλικίας από 12-21 ετών. Προς το κλείσιμο της εκδήλωσης, ο κ. Zander αναγνώρισε πως το χθεσινό κοινό της Δωδώνης υπήρξε συγκινητικά ήσυχο και όπως τόνισε, «μετέτρεψε τη συναυλία σε μια εμπειρία ζωής που δε θα ξεχάσουμε όσο ζούμε». Το πρόγραμμα περιελάμβανε έργα των Μωρίς Ραβέλ (Το Βαλς, Χορογραφικό ποίημα για ορχήστρα), Έντουαρντ Έλγκαρ (Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έρ.85) και Ντμίτρι Σοστακόβιτς (Συμφωνία αρ. 5 σε ρε ελάσσονα, έρ. 47).

 

Υψηλές παρουσίες στο Φεστιβάλ

Το «παρών» στην πρεμιέρα του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης έδωσαν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι δήμαρχοι Νικολάου Σκουφά κ. Ροζίνα Βαβέτση και Σουλίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου κ. Κωνσταντίνος Δούβαλης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων κ. Βασίλειος Μουσελίμης.

Σύσσωμη υπήρξε η εκπροσώπηση και των χορηγών του 6ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Συγκεκριμένα, παρέστησαν από τη βιομηχανία «ΒΙΚΟΣ» ο κ. Κωνσταντίνος Σεπετάς, από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, οι Κωνσταντίνος Ζωνίδης, Ιωάννης Βουγιούκας, Βασίλειος Τσουκανέλης, από την ENERGEAN οι κ.κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου και Πέτρος Κατσουλίδης και άλλοι.

Σημειωτέον πως από τη διοργανώτρια αρχή του Φεστιβάλ Δωδώνης, είχαν απευθυνθεί ειδικές προσκλήσεις για να παραστούν στην εκδήλωση, μαθητές και δάσκαλοι από ωδεία και μουσικές σχολές από ολόκληρη την Ήπειρο, καθώς και προς το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Related Posts

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου