Επικαιρότητα

«Το Αρχαίο Θέατρο βγήκε από την Εντατική»

Off

Το επίκαιρο παράδειγμα – ελέω πανδημίας και σε μεταφορικό λόγο – που χρησιμοποίησε η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα μνημεία που βγαίνουν από την Εντατική και ανασταίνονται, αφού γίνονται ξανά κτήμα των πολιτών και όχι μόνο της αρχαιολογικής επιστήμης, αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο, την σπουδαιότητα της απόδοσης στο κοινό του κάτω κοίλου του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης.

22 χρόνια μετά την απόφαση του υπ. Πολιτισμού να μπει λουκέτο στη χρήση του Αρχαίου Θεάτρου, που ήδη είχε υποστεί τεράστιες φθορές και 12 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης, το Αρχαίο Θέατρο με την ολοκλήρωση των εργασιών αποτελεί πέραν του επιστημονικού επιτεύγματος και ένα υπόδειγμα συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων. «Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει ότι τα μνημεία πρέπει να τα προστατεύουμε. Κάποια στιγμή μπαίνουν στην Εντατική και από κει βγαίνουν αναστημένα. Αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα 22 χρόνια «σιωπής», θα είχαμε χάσει το μνημείο», ανέφερε αρχικά η κα Μενδώνη.

Η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Τρίτης στον αρχαιολογικό χώρο ήταν λιτή και απέριττη, όπως ταιριάζει σε έναν μνημειακό αρχαιολογικό χώρο, που αποκτά όμως πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και πάλι, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, με δεδομένη την απόφαση της Πολιτείας, οι εργασίες να συνεχιστούν άμεσα και στο επάνω διάζωμα.

«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό προσόν, να συνδυάζει

να συνδυάζει την πολιτιστική της κληρονομιά με την σύγχρονη δημιουργία. Αυτό λειτουργεί όχι μόνο αναπτυξιακά. Ένα φεστιβάλ σε έναν τέτοιο χώρο, είναι καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης. Και οι αρχαιολόγοι όμως καταλαβαίνουν καλύτερα και ερμηνεύουν καλύτερα το ίδιο το μνημείο και τη λειτουργία του», πρόσθεσε η κα Μενδώνη, που έκανε ιδιαίτερη αναφορά παράλληλα και την κοινή πρωτοβουλία με την Περιφέρεια Ηπείρου από το 2013 για τις «Πολιτιστικές Διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου».

Η Βουλή χρηματοδοτεί

νέες ανασκαφές

Η απόδοση του κάτω κοίλου του Θεάτρου δεν εμπεριείχε κάποια είδηση, την οποία όμως φρόντισε να ανακοινώσει στην αρχή της εκδήλωσης, με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Ο Κων. Τασούλας έκανε γνωστό πως η Βουλή, με ομόφωνη απόφαση όλων των κομμάτων, θα χρηματοδοτήσει τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, για τον εντοπισμό του Βουλευτηρίου, που εκτιμάται, ότι λειτουργούσε στο χώρο στα χρόνια του «Κοινού των Ηπειρωτών».

«Χαιρετίζουμε την απόδοση στο κοινό του κάτω τμήματος των κερκίδων και προχωράμε με απόφαση της Βουλής στη χρηματοδότηση της πρώτης ανασκαφικής για το Βουλευτήριο. Είναι μία σπουδαία ημέρα η σημερινή, για όλους και για την αρχαιολογική υπηρεσία και γιατί τιμάται η μνήμη των Δάκαρη, Ευαγγελίδη, Καραπάνου και Σωτηριάδη και άλλων πολλών», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Η προστασία της

βιοποικιλότητας και το χρονικό

Στο χαιρετισμό του ο υφ. Περιβάλλοντος Γεώρ. Αμυράς αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και στην κοινή πρωτοβουλία με το υπ. Πολιτισμού για την προστασία της βιοποικιλότητας στους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης τόνισε πως η  συνέπεια της Πολιτείας και η επιτυχημένη διαχρονικά συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με άξιους συμπαραστάτες, όταν και όπου απαιτήθηκε, τον δήμο Δωδώνης και την Περιφέρεια Ηπείρου οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στο χρονικό των ανασκαφικών εργασιών από τη δεκαετία του 1960 μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στο κάτω κοίλο του Θεάτρου, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς το σύνολο εκείνων που εργάστηκαν συστηματικά και μεθοδικά, ιδιαίτερη αναφορά στους Κων. Ζάχο, Αθανάσιο Νακάση, Γεώργιο Βελένη και Γεώργιο Σμύρη.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ