Επικαιρότητα

Επιδοτήσεις και… pass, για να μειωθούν τα βάρη

Off

Η χρονική περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από τις επιδοτήσεις και τα pass ή τις πλατφόρμες, σε μία ορολογία που έχει μπει τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητά μας μετά και τη μεγάλη άνοδο των ψηφιακών υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη.

Το θέμα πάντως δεν είναι τεχνικό, αλλά κοινωνικό, γιατί μέσα από τις ηλεκτρονικές αιτήσεις το κράτος δίνει δυνατότητες για την επιδότηση και τη στήριξη κρίσιμων δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι τα καύσιμα στο αυτοκίνητο.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες έχουν μπει στις ζωές μας με πρώτιστο στόχο την ελάφρυνση των βαρών που συσσωρεύονται στα οικονομικά των νοικοκυριών. Και μία ευκολία που παρέχουν είναι ο πολίτης άμεσα, μέσα από ένα κινητό ή από τον υπολογιστή μπορεί να κάνει την αίτησή του για κάποια παροχή, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και ανάγκη επίσκεψης σε υπηρεσίες. Το αν ικανοποιηθεί και από τις παροχές είναι άλλη συζήτηση.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το Power Pass για την επιδότηση του ρεύματος που έχει σπάσει τα κοντέρ, τρέχει όμως και η επιδότηση για την αντικατάσταση των παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών ενώ στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται και το νέο fuel pass για τα καύσιμα με διευρυμένα κριτήρια για τη συμμετοχή.

Ας μην ξεχνάμε και τις επιδοτήσεις για διακοπές, που φέτος αυξήθηκαν και αποτελούν για πολλούς ίσως τη μόνη λύση αν θέλουν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι.

Η επιδότηση ρεύματος

Για το Power Pass η προθεσμία λήγει την Πέμπτη 30 Ιουνίου και πλέον η πλατφόρμα είναι ανοικτή για όλα τα ΑΦΜ.

Η αποζημίωση που μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ, αφορά όσους έχουν επιπλέον χρεώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα στο διάστημα των λογαριασμών από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Η αποζημίωση αφορά το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αν αφαιρεθούν όμως οι επιδοτήσεις του κράτους ή οι επιδοτήσεις από τους παρόχους.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που είναι φοιτητές.

Απαραίτητη προϋπόθεση αι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.

Τα καύσιμα

Για το Fuel Pass τώρα και τα καύσιμα, οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι φτάνουν τους 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, οι οποίοι θα μπορέσουν να λάβουν ποσό που φτάνει έως και τα 100 ευρώ.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας εκτιμάται ότι θα γίνει τον επόμενο μήνα, ενώ η καταβολή στις αρχές Αυγούστου.

Η επιδότηση για τη βενζίνη που καλύπτει τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Οι ηλεκτρικές

συσκευές

Για την αντικατάσταση συσκευών η αίτηση γίνεται επίσης μέσω πλατφόρμας με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet και χρειάζεται ακόμα ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας στην οποία βρίσκονται οι συσκευές προς αντικατάσταση,

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως και την Τρίτη 5 Ιουλίου και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση ενώ οι αγορές με χρήση επιταγών του προγράμματος μπορούν να γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

Related Posts

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου