Ήπειρος

Το τσίπουρο υπό πίεση

Off

Την ίδια τιμή πώλησης στα ράφια των σούπερ μάρκετ και αλλού, όπου διατίθενται θα έχουν το τσίπουρο και η τσικουδιά, με τη βότκα και το ουίσκι. 
Τουλάχιστον αυτή είναι η απαίτηση της Κομισιόν που επανέρχεται στο ζήτημα της κατάργησης του μειωμένου ειδικού φόρου που ισχύει για τα δύο παραδοσιακά ποτά, όπως και για το ούζο, ακολουθώντας την έκθεση του ΟΟΣΑ που προτείνει την εξομοίωση των δύο φόρων, που μάλιστα με το τρίτο μνημόνιο προβλέπεται να αυξηθεί κι άλλο και να φτάσει το 28,4%.
Η Κομισιόν με έγγραφό της προς την ελληνική κυβέρνηση ζητά την τροποποίηση του καθεστώτος στο φόρο κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών και ειδικότερα στο τσίπουρο και την τσικουδιά. Η διαφορά με το ούζο έγκειται στο ότι ο μειωμένος φόρος για το τσίπουρο και τη ρακή δεν έχει συμπεριληφθεί στην κοινοτική νομοθεσία.
Η Κομισιόν μάλιστα ζήτησε στο ίδιο καθεστώς να ενταχθούν και το χύμα τσίπουρο και η ρακή. Ο φορολογικός συντελεστής για το χύμα τσίπουρο είναι μόλις στο 6% ενώ ο νόμος επιτρέπει σε μικρούς αποσταγματοποιούς, να αποστάζουν τσίπουρο για δική τους χρήση όμως, καταβάλλοντας φόρο μόλις 0,59 ευρώ ανά λίτρο αιθυλικής αλκοόλης!
Η μεγάλη πληγή βρίσκεται στο ότι οι ποσότητες που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιες των ποσοτήτων που δηλώνονται
Με αποτέλεσμα να υπάρχει μία τεράστια τρύπα στα έσοδα του δημοσίου, που με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ μπορεί να φτάνει και το 1 δισ. το χρόνο.

Δηλώνεται μόλις το 10%
Οι ποσότητες του χύμα τσίπουρου που διακινείται ετησίως υπολογίζεται περίπου σε 17 εκ. λίτρα ενώ κάθε χρόνο δίνονται περίπου 30.000 άδειες διήμερων αποσταγματοποιών.
Όπως ανέφερε ο Πέτρος Λυκίδης, πρόεδρος της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ηπείρου, στην περιοχή των Ιωαννίνων, με τους πρόχειρους υπολογισμούς και τις μετρήσεις που έχουν γίνει, δηλώνεται μόλις το 10% της ποσότητας τσίπουρου επί του πραγματικού καταναλωθέντος.

Αυστηροποίηση ελέγχων 
και πρόστιμα
Οι έλεγχοι αναμένεται να είναι πιο εντατικοί τη φετινή χρονιά, όχι μόνο λόγω της πίεσης που ασκείται πλέον από την Ε.Ε και την Κομισιόν, όσο και επειδή μεταξύ εκείνων που αντιδρούν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την «μαύρη απόσταξη» και διάθεση, είναι και οι δεκάδες επιχειρήσεις ποτοποιίας που λειτουργούν στη χώρα και πληρώνουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Οι αντιδράσεις πάντως και από αυτούς είναι έντονες καθώς τονίζουν, ότι εάν εξισωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, το πλήγμα θα είναι βαρύ όχι μόνο για τις εταιρείες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αποσταγμάτων, αλλά για ολόκληρο τον κλάδο της αμπελουργίας. Η λύση δε βρίσκεται στην αύξηση της φορολογίας αλλά στον έλεγχο της διακίνησης χύμα τσίπουρου και την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Ο κ. Λυκίδης τόνισε, ότι μόνο την περσινή χρονιά στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 55 τόνοι αδήλωτου τσίπουρου, ενώ οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πιο αυστηροί τη φετινή χρονιά, με τη σύσταση και ειδικής μονάδας κινητών ελέγχων, με βάση της τη Θεσπρωτία.
«Οφείλουν όλοι να είναι προσεκτικοί και να μην προχωρούν στην απόσταξη χωρίς άδεια. Οι έλεγχοι θα είναι πιο εντατικοί, ακριβώς γιατί πρέπει να παταχθεί το λαθρεμπόριο και να μειωθεί η τρύπα στα δημόσια έσοδα», τόνισε ο κ. Λυκίδης.

Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις
Τέλος, μία σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι και το ότι από φέτος οι αιτήσεις για την άδεια απόσταξης θα γίνονται αυστηρά και μόνον ηλεκτρονικά, χωρίς καμία παρέκκλιση, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι για αποσταγματοποιούς απομακρυσμένων περιοχών. Εντός των ημερών θα αποσταλούν τα σχετικά ενημερωτικά έγγραφα από το Τελωνείο σε όλους τους δήμους, που με τη σειρά τους θα πρέπει να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους αποσταγματοποιούς για τη διαδικασία.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

OAED

Είσοδος

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου