Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:54
Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου 2015
Ήπειρος

Να είμαστε προσεκτικοί και να μην προκαλούμε

Off

Την άποψη, ότι καμία πλευρά δε θα πρέπει να εκφράζει προκλητικές θέσεις, έτσι ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο άστοχων επιλογών και αποφάσεων, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, με αφορμή το θέμα των τελευταίων ημερών, για τις πιθανές αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών. 
Ο κ. Μάξιμος ακολούθησε πάντως την τακτική του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου που χαμήλωσε και αυτός τους τόνους της αντιπαράθεσης, μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, με τον οποίο συμφώνησαν, ότι στο θέμα αυτό θα πρέπει να αποφευχθούν οι όποιες μονομερείς ενέργειες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο μητροπολίτης Ιωαννίνων δήλωσε προβληματισμένος από την ευκολία με την οποία οι μαθητές μπορούν να απαλλάσσονται από τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, αναγνώρισε ωστόσο το δικαίωμα της απαλλαγής για όσους έχουν σοβαρούς λόγους, όπως είναι οι λόγοι θρησκευτικής συνείδησης.
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα και να μην προκαλούμε, αλλά να βρίσκουμε τρόπους να ευαισθητοποιούμε το πνευματικό αισθητήριο και την κοινωνική υπευθυνότητα των παιδιών. Όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι, σαφώς και θα πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα της απαλλαγής, έχοντας όμως και ένα παιδαγωγικό ισοζύγιο. 
Η μεγάλη ευκολία με την οποία απαλλάσσονται οι μαθητές δε βοηθά κανέναν. Όλοι θα πρέπει να παιδευόμαστε και να εκπαιδευόμαστε και αυτό να το μάθουμε και στα παιδιά μας. 
Δε γίνεται όποιος θέλει να απαλλάσσεται από κάτι, να το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη. Να βρούμε μία παιδαγωγική μεθοδολογία που θα ισχύει για όλα τα πράγματα και να ισχυροποιεί χαρακτήρες. Εάν μπορούμε μάλιστα, θα πρέπει να αναβαθμίσουμε το μάθημα των Θρησκευτικών ώστε να βοηθά στην κατανόηση της σχέσης της πνευματικής ζωής με την κοινωνική υπευθυνότητα. 
Δεν έχει καμία σημασία να μαθαίνουμε τα θρησκευτικά παπαγαλία, αλλά να μαθαίνουμε την ορθόδοξη πίστη, με γόνιμο τρόπο που θα μας βοηθά στην καθημερινή ζωή», τόνισε ο κ. Μάξιμος.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου