Επικαιρότητα

Στον Άγιο Γεώργιο και στην Αγία Μαρίνα

Off

Πριν από την εκδήλωση αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της πόλης των Ιωαννίνων, το βράδυ της Τρίτης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσκύνησε στο Ναό του Νεομάρτυρος των Ιωαννίνων Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Πάργης, κατόπιν επιθυμίας που είχε εκφράσει πολύ καιρό πριν, όταν γινόταν οι συζητήσεις για την κατάρτιση του προγράμματος της επίσκεψής του στην περιοχή.

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, όπου είχε την ευκαιρία μεταξύ άλλων να ενημερωθεί λεπτομερώς για την ιστορία κτίσεως του Ναού, αλλά και για όσα ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια, με τις εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του Ναού.

Ο συντηρητής αγιογραφιών και έργων τέχνης, Ιωάννης Λιούγκος ήταν εκείνος που έκανε μία σύντομη παρουσίαση στην ιστορική διαδρομή του Ναού της Αγίας Μαρίνας, που χτίστηκε το 1791, καταστράφηκε ολοσχερώς το 1820 κατά την πολιορκία του Αλή Πασά και των Ιωαννίνων από τα στρατεύματα του Σουλτάνου και ξαναχτίστηκε στην ίδια θέση το 1852 με έξοδα των αδελφών Ζωσιμά. Ο κ. Λιούγκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσίαση της ζωγραφικής διακόσμησης του Ναού, που χωρίζεται όπως είπε σε τέσσερις φάσεις, που συνοδεύονται όμως και από επιμέρους προσθήκες.

«Πρόκειται για ένα εικαστικό μωσαϊκό ή για μία καλλιτεχνική χρονοκάψουλα της εικαστικής δημιουργίας στην Ήπειρο τους τελευταίους δύο αιώνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιούγκος.

Στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακολούθησε και παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, για να αναχωρήσει στη συνέχεια για το Πνευματικό Κέντρο και την εκδήλωση αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της πόλης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ