Τελευταία Νέα

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 04:11
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιουλίου 2022
Επικαιρότητα

Προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας

Off

Ως μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας κυρίως με την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και με τους δήμους που έχουν διαχωρίσει τη θέση και στάση τους σχεδόν από την αρχή, στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, θα πρέπει να θεωρηθεί η παρουσία του Γεν. Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκου στα Ιωάννινα, την Τετάρτη.

Δύο εβδομάδες μετά την ψήφιση της τροπολογίας, που χαρακτηρίστηκε ως «πραξικόπημα» από τον Αλ. Καχριμάνη και ενώ μεσολάβησαν και διφορούμενες δηλώσεις κυβερνητικών πολιτικών παραγόντων, η διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου και αντίστοιχα του ΦοΔΣΑ απηύθυναν πρόσκληση στον κ. Γραφάκο, παρουσία του οποίου το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα γραφεία της ΠΕΔ, με σκοπό την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και τον προσδιορισμό των επόμενων ενεργειών.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία παρέστησαν μόνον μέλη των Εκτελεστικών Επιτροπών της ΠΕΔ και του ΦοΔΣΑ αντίστοιχα, ο κ. Γραφάκος μετέφερε την ισχυρή πολιτική βούληση όπως είπε, της κυβέρνησης να λύσει το θέμα κάτι που όπως ανέφερε, φάνηκε με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Επίσης, ο κ. Γραφάκος φέρεται πως ζήτησε από τους δύο θεσμικούς φορείς και κυρίως από τον Φορέα να γίνει μία πλήρης οικονομική ανάλυση των υποχρεώσεων που υπάρχουν προς το εργοστάσιο και προς την Περιφέρεια Ηπείρου, σημειώνοντας την ανάγκη να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση με τον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης, ώστε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Αρκετά από τα μέλη των Εκτελεστικών Επιτροπών δεν έδειξαν πάντως να συμμερίζονται την συγκρατημένη αισιοδοξία του κ. Γραφάκου, για οριστική απεμπλοκή της υπόθεσης διαχείρισης και ανάθεση της πλήρους αρμοδιότητας για τη λειτουργία του εργοστασίου στον ΦοΔΣΑ.

Το κομβικό σημείο βέβαια, όπως επισημάνθηκε άλλωστε στη συνάντηση είναι η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με την αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος, καθώς φαίνεται πως είναι ένα δύσκολο νομικό και ουσιαστικό θέμα, το πώς μπορεί να συντελεστεί η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στον ΦοΔΣΑ και στους δήμους, εάν η αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος αναγνωριστεί ότι ανήκει στην Περιφέρεια, όπως έκρινε ήδη το αρμόδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατατέθηκε ακόμη από τον κ. Γραφάκο και πρόταση για συνάντηση εκπροσώπων των Εκτελεστικών Επιτροπών του ΦοΔΣΑ και της ΠΕΔ με εκπροσώπους της αναδόχους εταιρείας του εργοστασίου, ώστε να ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα, που θα περιλαμβάνει και την απόφαση που έχει επιδικάσει το Διαιτητικό Δικαστήριο για τα 3,3 εκ. ευρώ και πιθανές άλλες απαιτήσεις του εργοστασίου για τα έτη 2021 και 2022 αντίστοιχα.

«Έπεσαν οι μάσκες»,

λέει ο δήμος Ζίτσας

Με ανακοίνωσή του και με αφορμή τη συνάντηση με τον κ. Γραφάκο, ο δήμος Ζίτσας σημειώνει πως δεν προσκλήθηκε για να λάβει μέρος σε αυτήν ούτε ως μέλος της ΠΕΔ, ούτε και ως μέλος του ΦοΔΣΑ και τονίζει χαρακτηριστικά πως «έπεσαν οι μάσκες». «…αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο έχουν επιλέξει το δρόμο της Δημοκρατίας των ολίγων. Διοικητικά Συμβούλια που απαρτίζονται από δημάρχους και εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς απαξιώνονται στο βωμό της εξυπηρέτησης άραγε τίνος; Πάντως όχι των Ηπειρωτών. Δυστυχώς για εσάς κύριοι, αποδεικνύεται συνεχώς, ότι η ύπαρξη του συγκεκριμένου Φορέα μόνο κόστος και κακές υπηρεσίες προσφέρει στους Ηπειρώτες με αποκλειστική σας ευθύνη, καθώς με τις επιλογές και την τακτική σας απαξιώνετε το θεσμικό σας ρόλο. Εμείς σας δηλώνουμε ότι θα αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια φίμωσης και διαμηνύουμε προς όλους πως δεν θα πάψουμε να γινόμαστε δυσάρεστοι σε όσους επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις  στους Ηπειρώτες», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου Ζίτσας.-

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ