Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 06:23
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιουλίου 2022
Επικαιρότητα

Έντονη αντιπαράθεση για τις σχολικές καθαρίστριες

Off

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε την Τετάρτη για τον αριθμό των καθαριστριών στα σχολεία που θα απασχολήσει ο Δήμος Ιωαννιτών τη νέα χρονιά μετά από απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή.

Η Επιτροπή Αγώνα των σχολικών καθαριστριών Ιωαννίνων ζητά από τον Δήμο να πάρει πίσω 40 απολύσεις και προχωρά σε κινητοποίηση σήμερα στις 10 το πρωί στο Δημαρχείο.

«Είμαστε οι σχολικές καθαρίστριες που τρία χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία δώσαμε τη μάχη στα σχολεία και παλέψαμε για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας χωρίς κανένα μέσο ατομικής προστασίας, χωρίς καμία εκπαίδευση. Είμαστε εμείς που νοσήσαμε δύο και τρεις φορές για να κρατήσουμε τα σχολεία ασφαλή και τώρα μας πετούν στην ανεργία.

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, αποφάσισε στην Οικονομική Επιτροπή, να απολύσει 40 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες και σα να μην έφτανε αυτό, αποφάσισε να μετατρέψει τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική απασχόληση σε 25 ακόμα σχολικές καθαρίστριες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί μόλις 92 εργαζόμενες πλήρους απασχόλησης για τις σχολικές μονάδες ενός από τους 10 μεγάλους Δήμους της Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι για ακόμα μια φορά Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση βάζουν στο ζύγι κόστους οφέλους βασικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες όπως οι υγειονομικές συνθήκες των σχολικών μονάδων» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι «αποφάσισαν ότι αρκούν 126 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες πλήρους και μερικής απασχόλησης για 138 σχολικές μονάδες και περισσότερους από 18.300 μαθητές».

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων επισημαίνει ότι «ακόμα και αν δεν υπήρχε covid, η απόφαση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων θα καταδίκαζε τα παιδιά μας να φοιτούν σε βρώμικα σχολεία αφού αναλογεί μία καθαρίστρια για κάθε 145 μαθητές, δεν αντιστοιχεί καν μια καθαρίστρια ανά σχολική μονάδα».

Η παράταξη Θ. Μπέγκα

Η παράταξη του Θ. Μπέγκα Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα, θέτει θέμα και για τη διαδικασία λήψης της απόφασης και αναφέρει: «Μια ακόμα απόδειξη ότι η δημοτική αρχή έχει χάσει κάθε επαφή με την θεσμικότητα, αλλά και την κοινωνία ήρθε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής. Εκεί, εντελώς αιφνιδιαστικά εισήχθη θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την περικοπή του αριθμού των σχολικών καθαριστριών που θα απασχοληθούν στις σχολικές μονάδες του δήμου για την επόμενη χρονιά. Για ένα τόσο σημαντικό θέμα η δημοτική αρχή κράτησε στο σκοτάδι τα μέλη της οικονομικής επιτροπής καταθέτοντας την εισήγηση λίγη ώρα πριν την συνεδρίαση, όταν σύμφωνα και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ήταν σε γνώση του εδώ και καιρό.

Ο στόχος αυτού του σκόπιμου αιφνιδιασμού είναι γνωστός. Να μην έχουν τα μέλη της οικονομικής επιτροπής τον χρόνο που απαιτείται για να μελετήσουν τις εισηγήσεις ώστε να «γλιτώσει» η δημοτική αρχή την κριτική». Και προσθέτει:

«Πώς είναι δυνατόν σε μια χρονιά που τα ολοήμερα σχολεία θα λειτουργούν πλέον μέχρι τις 5.30 το απόγευμα και που οι ανάγκες καθαρισμού των σχολικών μονάδων θα είναι και πάλι αυξημένες, αφού ο covid-19 όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε, αλλά καταμεσής του καλοκαιριού δηλώνει δυναμικά παρών η δημοτική αρχή περικόπτει τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών;.

Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, το επιχείρημα που ακούστηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών στην χθεσινή συνεδρίαση, είναι πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την μισθοδοσία των καθαριστριών».

Η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» «καταψήφισε την εισήγηση και καλεί τη δημοτική αρχή να πάρει πίσω την απόφασή της, στηρίζοντας όποια μορφή αγώνα αποφασίσουν οι σχολικές καθαρίστριες του δήμου μας».

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από κόμματα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόλυση των 40 καθαριστριών και  την μετατροπή των συμβάσεων για 25 επιπλέον εργαζόμενες από πλήρη σε μερική απασχόληση. Στα μέσα του καλοκαιριού χωρίς καμία προειδοποίηση και για να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων η δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ και των συνεργαζόμενων παρατάξεων των κκ. Μπαρτζιώκα και Γκόντα στέλνει στην ανεργία 40 εργαζόμενες και περικόπτει το εισόδημα σε άλλες 25. Εντελώς αυθαίρετα  και ανεύθυνα στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής που συστάθηκε με τις αντιδημοκρατικές τροπολογίες Θεοδωρικάκου επιλέγει τις απολύσεις και την ελλιπή εξυπηρέτηση των αναγκών των σχολείων στην καθαριότητα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπόλογη για την αδιαφορία στο συγκεκριμένο ζήτημα  και τη γενικότερη υποχρηματοδότηση των δήμων.

Καλώντας τη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφασή της, καλούμε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί απέναντι στις άδικες απολύσεις των εργαζομένων και όλους τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα των καθαριστριών» αναφέρει

Η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων με προκλητικό τρόπο αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ο καλύτερος εκφραστής της πολιτικής του κόστους-οφέλους. Της πολιτικής που αν δεν έχει άμεσο όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους τότε είναι κόστος που πρέπει να περικοπεί. Όπως οι 40 σχολικές καθαρίστριες που η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αποφάσισε να απολύσει, καθώς όπως παραδέχτηκε είναι βάρος για τον προϋπολογισμό του δήμου».

«Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των γονιών για άμεσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων. Να μην απολυθεί καμία καθαρίστρια», καταλήγει.

Τέλος η Ένωση Γονέων ζητά:

«Καμία απόλυση καθαρίστριας. Εδώ και τώρα κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών των σχολείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας.

•Μονιμοποίηση όλων συμβασιούχων καθαριστριών που εργάζονται στα σχολεία. Όχι στην εργασιακή ομηρία δεκάδων καθαριστριών.

•Η «οικονομική δυσπραγία» των Σχολικών Επιτροπών, μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα, με την κατάργηση του ΦΠΑ, των φόρων στα καύσιμα και των φόρων επί των επιχορηγήσεων των Σχολικών Επιτροπών που συντελούν στο να μην φτάνει ποτέ ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων στα σχολεία. Όχι στην αντιμετώπιση των σχολείων ως επιχειρήσεις  που πρέπει να φορολογηθούν»

Απάντηση Δημάρχου

Για τις σχολικές καθαρίστριες απάντησε ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε χτες.

«Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων στέκεται με απόλυτη ευθύνη απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα. Με την ίδια ευθύνη και με ευαισθησία λειτούργησε στα δυόμισι χρόνια της πανδημίας», ανέφερε ο Δήμαρχος και σημείωσε ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι αυτή που διασφάλισε 4,5 εκατομμύρια για έργα αναβάθμισης στις σχολικές μονάδες. Τόνισε ότι «οι σχολικές καθαρίστριες που θα βρεθούν στα σχολεία του Δήμου, είναι για μία ακόμη φορά περισσότερες από αυτές που ορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι επίσης περισσότερες από αυτές που ζητήθηκαν από τις Σχολικές Επιτροπές.Ο Δήμος και φέτος από τον δικό του προϋπολογισμό διαθέτει ποσό 300 χιλιάδων ευρώ για να καλύψει τον μεγαλύτερο αριθμό που θα προσληφθεί.

Για τη νέα σχολική χρονιά ο Δήμος θα προσλάβει 101 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 25 μερικής απασχόλησης.

Τη σχολική χρονιά 2018-2019 ο Δήμος είχε προσλάβει με σύμβαση έργου 108 σχολικές καθαρίστριες, τη σχολική χρονιά 2019-2020 είχε προσλάβει με το ίδιο καθεστώς 111 σχολικές καθαρίστριες.

Πέρυσι και εξ αιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούσε η πανδημία είχαν προσληφθεί περισσότερες, γεγονός για το οποίο ο Δήμος είχε διαθέσει από τον προϋπολογισμό του ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ