Επικαιρότητα

Χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα, των μικρών ορεινών Δήμων

Off

Η χρηματοδότηση των έργων υποδομής των δήμων συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα που είχε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, τον προηγούμενο μήνα το Υπ. Εσωτερικών χρηματοδότησε με 90 εκατ. ευρώ τους ΟΤΑ για κάλυψη γενικών δαπανών, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο, είχαν χρηματοδοτηθεί, εκτάκτως, όλοι οι Δήμοι του Ν. Ιωαννίνων με συνολικό ποσό 1,7 εκ. ευρώ. Προ ημερών δε, εγκρίθηκαν νέες χρηματοδοτήσεις, όπως η συντήρηση σχολικών μονάδων του Δ. Ιωαννιτών με 4,5 εκ. ευρώ, η αναβάθμιση της αγροτικής οδοποιίας του Δ. Πωγωνίου με 1 εκ. ευρώ, η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης του Δ. Ζαγορίου με 1,9 εκ. ευρώ.

Ο Σταύρος Καλογιάννης έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης, κατά προτεραιότητα, των μικρών ορεινών Δήμων, οι οποίοι κατά τεκμήριο αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, λόγω των γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και κλιματολογικών συνθηκών. Άλλωστε, η μείωση του πληθυσμού των ορεινών Δήμων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής 2021, πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους, καθώς θα είναι αρνητικές οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης, σε θέματα χρηματοδότησης, λειτουργικότητας και, εν τέλει, βιωσιμότητας αυτών των Δήμων.

Ο κ. Πέτσας βεβαίωσε τον Σταύρο Καλογιάννη ότι τα έργα που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υλοποιούνται κανονικά, καθώς είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους. Τον ενημέρωσε, επίσης, ότι θα χρηματοδοτηθούν τις επόμενες ημέρες έργα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στις Περιφέρειες, ενώ το φθινόπωρο θα υπάρξει νέος κύκλος χρηματοδοτήσεων της Αυτοδιοίκησης.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Πέτσα, ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Υπουργό για τη συνεργασία μας. Είμαι ικανοποιημένος, τόσο από το γεγονός ότι τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση βρήκαν θετική ανταπόκριση από τον κ. Πέτσα, όσο και από τις προοπτικές περαιτέρω χρηματοδότησης έργων υποδομής και ανάπτυξης για τους ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων, τους επόμενους μήνες. Δεδομένου ότι η ωριμότητα έργων και δράσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή τους, είναι σημαντικό να δοθεί από τους ΟΤΑ προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα, παρά τα προβλήματα που πολλές φορές υπάρχουν, όπως η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού».

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ