Ήπειρος

Απαιτείται κοινή λογική

Off

Στην επίκληση της κοινής λογικής που θα πρέπει να επιδειχθεί από όσους έχουν την ευθύνη και αρμοδιότητα για την υλοποίηση των έργων ΣΔΙΤ, όπως είναι και η Μονάδα ΑΣΑ των Ιωαννίνων, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις και την παρέμβαση της Ευρωπαίας Επιτρόπου κας Κρέτσου, με συστάσεις προς τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη για την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων αυτών. 
Όπως παρουσίασε χθες η «Ε», η Περιφέρεια Ηπείρου προ ημερών είχε αποστείλει ενημερωτική επιστολή στην κα Κρέτσου, με την οποία ενημέρωνε για την πορεία της υπόθεσης με τη Μονάδα ΑΣΑ των Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο που υπάρχει για να μπει ταφόπλακα σε αυτό, επομένως και στο σύνολο του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων στην Ήπειρο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καχριμάνης τόνισε, ότι η περιφέρεια Ηπείρου έχει καλύψει το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να φτάσει ένα βήμα πριν την έναρξη κατασκευής της Μονάδας.
«Έχουμε ενημερώσει την αρμόδια κοινοτική επίτροπο για το πρόβλημα που υπάρχει με το διαγωνισμό της Περιφέρειας Ηπείρου. Υπάρχουν και στην κυβέρνηση υπουργοί, που έχουν καταλάβει ότι αν δεν γίνουν με ΣΔΙΤ αυτά τα έργα δεν θα γίνουν ποτέ. Είμαστε ίσως η μοναδική Περιφέρεια που έχει ακολουθήσει την οδηγία του 2008 και το νόμο του 2012 και έχει τελειώσει από τον Απρίλιο ό,τι χρειαζόταν να ετοιμάσει, να δημοπρατήσει, να κάνει τα πάντα. Αυτά που πρότεινε το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι μετά τον Ιούλιο. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε όλες τις προδιαγραφές. Νομίζω θα επικρατήσει η λογική και το συμφέρον της πατρίδος, της Ηπείρου και γενικά της Ευρώπης», σημείωσε.

Πρώτη η Ήπειρος σε 
απορροφήσεις του ΕΣΠΑ
Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε και στην θετική πορεία που διαγράφεται για την περιφέρεια της Ηπείρου, για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπου ο στόχος της απορρόφησης έχει υπερκαλυφθεί. 
«Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν θα υπάρξει παράταση. Εμείς, ως περιφέρεια Ηπείρου έχουμε περίπου 293 εκ. ευρώ πρόγραμμα, έχουν γίνει  συμβάσεις για περίπου 340 εκ. και μέχρι στιγμής έχουμε απορροφήσεις περίπου 312 εκ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό άνω του 100%. Είναι προς το συμφέρον μας να φτάσουν όλα τα έργα στο τέλος, ώστε να μην έχουμε μεταφερόμενα έργα. Κάποια που έχουν μπει μετά, ξέρουμε από την αρχή ότι θα είναι έργα γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ ήδη – επειδή ήμασταν έτοιμοι- δημοπρατούμε  από το πρόγραμμα 2014-2020 έργα κατ'  εξαίρεση από όλη την Ελλάδα. Θεωρώ, ότι το πρόγραμμα της Ηπείρου, είναι πρώτο, πολύ μπροστά από όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και των περιφερειών και των Τομεακών, κι αυτό οφείλεται στη δουλειά όλων που έγινε από τη Διαχειριστική Αρχή, από τους επιβλέποντες και από τους φορείς της Ηπείρου. Επειδή αυτές τις ημέρες έγινε λόγος για τα άλλα δύο που ήταν μπροστά από μας (Στερεάς Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου),  αυτά ήταν στο "Στόχο 1", δηλαδή εμπροσθοβαρή και θα έπρεπε ήδη να είχαν κλείσει. Από όλα τα προγράμματα  του  "Στόχου 2" είμαστε μακράν μπροστά και στις απορροφήσεις, στο δε διάστημα Αύγουστος- Σεπτέμβριος έχουμε κάνει περί τα 14 εκ. πληρωμές».  

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου