Εκδηλώσεις

ΑΣΠΡΑΓΓΕΛΟΙ Εκδηλώσεις μνήμης και παραδοσιακό πανηγύρι

Off

Μια σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων διοργανώνει μέσα στον Αύγουστο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 9 Αυγούστου, θα είναι μια ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη της καταστροφής των Ασπραγγέλων από τη Γερμανική Μεραρχία Εντελβάις τον Ιούλιο του 1943.

Η εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης. 15 Ιουλίου 1943» θα γίνει στις 9.00 το βράδυ στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Θα μιλήσει ο ιστορικός ερευνητής Βαγγέλης Παπιγκιώτης με θέμα: «Η καταστροφή των Ασπραγγέλων μέσα από προφορικές μαρτυρίες». Ο Βασίλης Παπαγεωργίου με το κλαρίνο του και ο Γιάννης Διαμάντης με το λαούτο του θα επενδύσουν με κατάλληλη μουσική τη βραδιά. Στο τέλος της εκδήλωσης θα εγκαινιαστεί η Περιοδική Έκθεση Λαογραφικού Υλικού, η οποία έχει στηθεί στο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου και θα είναι επισκέψιμη μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στην πλατεία, κοντά στο κεντρικό πηγάδι, όπου εκεί θα τοποθετηθεί πινακίδα με αναφορά στο κάψιμο των Ασπραγγέλων.

Η πινακίδα θα τοποθετηθεί στο ίδιο σημείο που 79 χρόνια πριν στρατιώτες της 1ης Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών «Εντελβάις» του γερμανικού στρατού φωτογραφίζονταν μπροστά στα πυρπολημένα σπίτια του χωριού. Επίσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ζαγορίου, προβάλλει την Πέμπτη 11 Αυγούστου, στις 9.00 το βράδυ, την ταινία – ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη. Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), τιμά τη μνήμη όλων των Ζαγορίσιων που δραστηριοποιήθηκαν, έζησαν ή πολέμησαν στη Μικρά Ασία και χάθηκαν στις ακτές της Ανατολής.

Λαϊκή βραδιά

και πανηγύρι

Παράλληλα, το Σάββατο 13 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ, στους Ασπραγγέλους, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, Λαϊκή Βραδιά με τους Χρήστο Καλαμπόκη (μπουζούκι), Δημήτρη Γιώτη (κιθάρα), Μιχάλη Πιπέρη (ακορντεόν) και στο τραγούδι τους Δημήτρη Μπάρμπα, Δημήτρη Γεωργούλη και Χριστίνα Ντάρα.

Τέλος, την Κυριακή 14 και την Δευτέρα 15 Αυγούστου, στους Ασπραγγέλους, θα λάβει χώρα το καθιερωμένο παραδοσιακό Πανηγύρι του χωριού, αφιερωμένο στον εορτασμό της Παναγίας.

«Και τα δυο βράδια θα είναι μαζί μας οι καταξιωμένοι μουσικοί και φίλοι πλέον του χωριού μας Βασίλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο), Γιάννης Διαμάντης (λαούτο), Γιάννης Παπακώστας (τραγούδι) και Φώτης Παπαζήκος (τραγούδι). Το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου το χορό θα ξεκινήσει το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπραγγέλων αποτελούμενο από κορίτσια και γυναίκες του χωριού μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου.

«Κάτι από παλιά» στους Ασπράγγελους

Επίσης, ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου πραγματοποιεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Κάτι από παλιά»  και με θέμα τους γάμους, τα πανηγύρια και τα γλέντια στο Ζαγόρι.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε και φιλοξενείτε έως 20 Αυγούστου σε αίθουσα πλησίον της πλατείας Ασπραγγέλων, που ευγενικά παραχώρησε στον Σύλλογο η Ανδρομάχη Κομπάρου, την οποία ο Σύλλογος ευχαριστεί ιδιαίτερα. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Περιφέρεια Ηπείρου σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

«Ευχαριστούμε θερμά τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ασπραγγέλων, Ελάτης, Τσεπελόβου,  Κ. Πεδινών και το Μορφωτικό και Ορειβατικό Σύλλογο Βρυσοχωρίου και την Αδελφότητα εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου, για τη διάθεση φωτογραφιών από το αρχείο τους, καθώς επίσης και όλους τους φίλους και τα μέλη του Συνδέσμου που έδωσαν φωτογραφίες από το προσωπικό τους αρχείο», αναφέρει ο Σύνδεσμος Ζαγορισίων.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ