Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 09:36
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Οκτωβρίου 2015
Ήπειρος

Μειώνουν κι άλλο τις αμοιβές στις καθαρίστριες

Off

Όπως, δυστυχώς παραδοσιακά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι ακριβώς και στις συνεδριάσεις από την αρχή της χρονιάς, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να συζητήσει μία σωρεία επίκαιρων ζητημάτων προ ημερήσιας διάταξης, εμφανίζοντας την εικόνα μίας διαχρονικής παθογένειας και αδυναμίας να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
Την ευθύνη βέβαια γι’ αυτή την κατάσταση, έχει το εκάστοτε προεδρείο ειδικά τη στιγμή, που γίνεται κατάχρηση και του κανονισμού λειτουργίας του Σώματος, αλλά και της ανοχής που το ίδιο επιδεικνύει. Έτσι, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της Τετάρτης, συζητήθηκαν δύο και πλέον ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης, μονοπωλώντας το ενδιαφέρον.
Από τα θέματα που ξεχώρισαν αναμφίβολα, το έγγραφο του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης που έφτασε σε όλους τους δήμους, με το οποίο ζητά την άμεση μείωση κατά 10% της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών.
Ο δήμαρχος Θ. Μπέγακς τόνισε, ότι δεν είναι δυνατό να μεταφερθεί και αυτό το κόστος στους δήμους, καλώντας την κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και άλλες τοποθετήσεις επικεφαλής παρατάξεων ενώ παρέμβαση έγινε και από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρο Ιωαννίνων Ν. Φασούλη, που ζήτησε να εκδοθεί συγκεκριμένη απόφαση του Σώματος, που θα είναι δεσμευτική για την διατήρηση της αμοιβής των καθαριστριών στα σημερινά τουλάχιστον επίπεδα.
Η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Παιδείας Β. Τσίλη από την πλευρά της έκανε λόγο για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, αναφέροντας τον τρόπο μισθοδοσίας των καθαριστριών, που πληρώνονται ανάλογα με τον αριθμό των σχολικών αιθουσών, που καθαρίζουν, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιποι χώροι, όπως γραφεία, τουαλέτες, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.
Η αμοιβή της καθαρίστριας για μία αίθουσα είναι 639 ευρώ το χρόνο, για δύο αίθουσες 839 ευρώ, ενώ το ανώτερο φτάνει στις 18 αίθουσες για κάθε καθαρίστρια, που αμείβεται μέχρι του ποσού των 519 ευρώ το μήνα.

Σχέδιο για τις παιδικές χαρές
Ακόμη ο κ. Μπέγκας απαντώντας στις επισημάνσεις της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» σχετικά με την κατάσταση των παιδικών χαρών, αλλά και στην τοποθέτηση του κ. Γκόντα στη συνεδρίαση, υποστήριξε, πως η δημοτική αρχή έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό της για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, βάσει της νομοθεσίας, που προέκυψε έπειτα από τα τραγικά περιστατικά σε παιδότοπο στην Αθήνα και στην παιδική χαρά του Κουραμπά στα Ιωάννινα.
«Τα προβλήματα των παιδικών χαρών δε λύνονται με κάποιο μαγικό ραβδί. Είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε με ένα ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες», τόνισε ο δήμαρχος, για να προσθέσει ο αντιδήμαρχος Αθ. Μανταλόβας, ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα είναι ο μοναδικός στη χώρα, που θα υλοποιήσει ένα τόσο ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων στις παιδικές χαρές.

Η λειτουργία των ΚΔΑΠ
Ακόμη, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει με τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας επτά εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, λέγοντας, ότι έχουν κληθεί οι εργαζόμενοι με το νομικό τους σύμβουλο να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. 
«Δεν υπάρχει καμία απόλυση εργαζόμενου, αλλά υπάρχει έλεγχος της διαδικασίας δυνατότητας ανανέωσης των συμβάσεων. Τα περιθώρια που έχουμε είναι συγκεκριμένα και δεν μπορώ να πω σε κάποιον συνεργάτη μου (σ.σ εννοεί τον κ. Γκόγκο), να υπογράψει κάτι, που είναι παράνομο», σημείωσε για να προσθέσει πάντως, ότι σε όλα τα θέματα θα πρέπει να παρέχεται και η δυνατότητα ίσων ευκαιριών σε όλους.

Η αντιπολίτευση
Σκληρή κριτική άσκησε ο Ν. Γκόντας κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για αδράνεια και απραξία σε όλους σχεδόν τους τομείς της καθημερινότητας, αλλά και του συνολικότερου σχεδιασμού.
«Ακούμε όλο λόγια εδώ και πέντε χρόνια, χωρίς να βλέπουμε ούτε ένα έργο. Χθεσινοί είστε; Επί ημερών μας, η πόλη μας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια έργων και Χρυσός Τουριστικός Προορισμός και πολεμήθηκε τόσο πολύ για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις  όπως έγιναν όπως με το πάρκινγκ κεντρικής πλατείας, το GRAND SERAI, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την Κενάν Μεσαρέ και άλλα που φέρουν την δική μας σφραγίδα. Δυστυχώς, επί ημερών σας επικρατεί η αλαζονεία, η οποία είναι κακός σύμβουλος», σημείωσε ο κ. Γκόντας.
Ο Θ. Μπέγκας απάντησε ότι η δημοτική αρχή Γκόντα ήταν «πρωταθλήτρια στα λαμπιόνια», όμως αυτές οι εποχές έχουν πλέον τελειώσει. Παραδέχθηκε πως οι προτεραιότητες και οι στοχεύσεις της δημοτικής αρχής αλλάζουν αναγκαστικά λόγω των συνεχών περικοπών, ωστόσο έχει επιλεγεί να δοθεί βαρύτητα στην κοινωνική πολιτική, για να μην πληγούν κι άλλο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα από την οικονομική κρίση.
Ο Λάζ. Νάτσης ζήτησε ενημέρωση για την προετοιμασία που έχει γίνει ώστε να μην υπάρξουν ξανά προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις το χειμώνα, ενώ μετέφερε και καταγγελίες πολιτών για τις καταλήψεις των διαδρόμων για την κίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης, σε πεζόδρομους, όπως η Γρηγ. Σακκά.
Ο Άρ. Μπαρτζώκας ζήτησε εξηγήσεις γιατί ακόμη δεν έχει γίνει η μεγάλη συζήτηση για τη ΔΕΥΑΙ. 
Ο Δημ. Τασιούλας κατήγγειλε την δημοτική αρχή, για την τοποθέτηση του έξυπνου συστήματος ελέγχου στα απορριμματοφόρα του δήμου, κάνοντας λόγο για «σύστημα χαφιεδισμού σε βάρος των εργαζομένων, με στόχο τον εκφοβισμό τους».
Τέλος, ο Στεφ. Σκοπούλης με αφορμή τα προβλήματα στη λειτουργία του Γηροκομείου των Αγαθοεργών τόνισε, ότι το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει και το δήμο Ιωαννιτών, που συμμετέχει στη διοίκηση των Αγαθοεργών, με εκπρόσωπό του.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου