Τελευταία Νέα

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 02:46
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αυγούστου 2022
Επικαιρότητα

Κοινή γραμμή και αποφασιστικότητα για τους ΣΜΑ

Off

Την αποφασιστικότητά τους, να προχωρήσουν στη δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ που θα εξυπηρετεί τους δήμους Πωγωνίου και Κόνιτσας εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης αντίστοιχα.

Η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου την Τετάρτη ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ των τριών φορέων για τη δοκιμαστική λειτουργία του ΣΜΑ Πωγωνίου, ενώ αντίστοιχα υπάρχει και μία δεύτερη προγραμματική για τους δήμους Μετσόβου και Ζαγορίου.

Αμφότεροι ρωτήθηκαν για το πως μπορεί να προχωρήσει η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ, ενώ συντρέχουν όλες οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων με την τροπολογία του Υπ. Ανάπτυξης και το αίτημα του ΦΟΔΣΑ για να αναλάβει το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που σήμερα εκτελούνται από την περιφέρεια.

Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως για τους ΣΜΑ έγιναν πολλές συζητήσεις, αλλά ο ΦΟΔΣΑ δεν ανταποκρίθηκε ούτε στην πρόταση να συμμετέχει στην προγραμματική, ούτε και στην υποχρέωση που έχει να ολοκληρώσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις στον ΣΜΑ Πρέβεζας.

«Για τους ΣΜΑ κάναμε πολλές συζητήσεις και έχουμε υπογράψει σύμβαση  με τον ανάδοχο για την εξάμηνη δοκιμαστική τους λειτουργία και γνωρίζουνε ότι είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και πρέπει να κλείσει, δεν βλέπω ενδιαφέρον. Από τον περασμένο Μάιο έστειλα επιστολή στο ΦΟΔΣΑ, δεν υπήρξε ανταπόκριση για να τα δουλέψουμε.

Έτσι ξεκινήσαμε τη διαδικασία με τους δήμους, ώστε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας. Έφτασε η περιφέρεια που θέλει να αποδεσμευτεί μετά  την εξάμηνη λειτουργία, και να παραδώσει τους ΣΜΑ στο ΦΟΔΣΑ, να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας για όλα τα αυτοκίνητα και να αναλάβει και το κόστος των καυσίμων, γιατί  το έργο πρέπει να κλείσει και να κλείσει επιτυχώς.

Ο ΦΟΔΣΑ έχει αναλάβει να κατασκευάσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΣΜΑ Πρέβεζας και αυτό δεν έχει γίνει. Δεν έχουμε το δικαίωμα να συζητάμε για τη συζήτηση, αλλά πρέπει άμεσα να έχουμε λύσεις. Έτσι έχουν έρθει οι δήμαρχοι για να προχωρήσουμε στη δοκιμαστική λειτουργία. Από κει και πέρα θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς προτείναμε στο ΦΟΔΣΑ να συμμετάσχει στην προγραμματική σύμβαση, αλλά δεν θέλησε να συμμετάσχει», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Υπέρ της συνεργασίας

Ο δήμαρχος Πωγωνίου από την πλευρά του επανέλαβε ότι και στο παρελθόν και σήμερα τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, ώστε να προκύψουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τους δήμους, επομένως και για τους Ηπειρώτες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι υποκριτικό να διατυπώνονται μόνο ευχαριστίες προς την περιφέρεια για ό,τι ανέλαβε και έφερε σε πέρας και την ίδια στιγμή οι ίδιοι, να προσπαθούν να τορπιλίσουν κάθε διαδικασία συνεργασίας και ομαλής μετάβασης.

«Δε νοείται σήμερα με μηδενικό το κόστος λειτουργίας, να καλύπτεται όλο από την περιφέρεια, να λέμε ότι δεν θέλουμε και ότι θα αναλάβουμε με δικές μας πρωτοβουλίες.

Δεν λύνονται τα ζητήματα με αυτόν τον τρόπο. Θέλω να πιστεύω ότι η περιφέρεια που μέχρι σήμερα τα έχει καταφέρει ώστε η Ήπειρος να ήταν πρώτη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και τη συμμετοχή τη δική μας, δυστυχώς να χάνουμε αυτό το προνόμιο από άλλες περιοχές γιατί έχουμε σπαζοκεφαλιές και στο πίσω μέρος του μυαλού μας έχουμε κάτι άλλα πράγματα που ειπώθηκαν και στη γενική συνέλευση του ΦΟΔΣΑ. Θα πρέπει να συνεργαστούμε, μπορούμε, ο στόχος είναι κοινός είναι δεδομένο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, δεν θα μπούμε σε αυτούς τους εγωισμούς. Πρέπει να συνεργαστούμε, ώστε  να γίνει η διαχείριση μέσα από τους  ΣΜΑ και φυσικά όπως είπε και ο περιφερειάρχης σταδιακά θα αποδεσμευτεί η Περιφέρεια και θα μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα. Αλλά για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και καλύτερη οικονομική διαχείριση που είναι προς όφελος των δημοτών επιβάλλεται η συνεργασία, την οποία κάποιοι δεν την θέλουν, προσωπικά, το έχω διαμηνύσει. Δυστυχώς, ενώ δεσμεύτηκαν όλοι οι δήμαρχοι να έχουμε συνάντηση με την περιφέρεια κάποιοι – και δεν ευθύνεται η περιφέρεια – αυτή τη συνάντηση την τορπίλισαν και δεν έγινε ποτέ», ανέφερε ο κ. Καψάλης.

Το θέμα με το προσωπικό

Παραδέχθηκε πάντως ο δήμαρχος Πωγωνίου ότι δεν υπάρχει η ευχέρεια στους δήμους για να διαθέσουν προσωπικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει τη διάθεση ελάχιστου αριθμού προσωπικού από τον δήμο Πωγωνίου για το διάστημα της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΣΜΑ.

«Για το διάστημα αυτό μπορούμε να τα καταφέρουμε και παράλληλα αφού υπάρχει η δυνατότητα και η πρόβλεψη, ο ΦΟΔΣΑ να ξεκινήσει τη διαδικασία για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», κατέληξε.

Ανακοίνωση της ΛΑ.ΣΥ

Η Λαϊκή Συσπείρωση με ανακοίνωσή της σχολιάζει τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και ειδικότερα τις προγραμματικές συμβάσεις για τη λειτουργία των ΣΜΑ κάνοντας λόγο για ακροβατισμούς και αναπάντητα ερωτήματα.

«Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ του ΦΟΣΔΑ στις 24-05-2022 όπου έγινε αποδεκτή η δοκιμαστική λειτουργία με  βάση την αντίληψη της περιφέρειας για δοκιμαστική λειτουργία βάσει της ΥΓΟΣ, αποφασίστηκε η αίτηση υπαγωγής του ΦΟΔΣΑ  στο πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη των αναγκών της δοκιμαστικής λειτουργίας του δικτύου ΣΜΑ. Η επιμονή της περιφερειακής αρχής να συνεχίσει την δοκιμαστική λειτουργία μέσω προγραμματικών με τους δήμους, έχοντας ως  «καλεσμένο» τον ΦΔΣΔΑ, ναρκοθέτησε και αυτήν την απόπειρα. Η περιφερειακή αρχή επικαλείται ότι προστατεύει τους Ηπειρώτες από «σκοτεινές δυνάμεις» τις οποίες εξυπηρετεί το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ όπως αποκαλύφθηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καχριμάνη περί «κλίκας» και «συμπεριφορά υπαλλήλων κυκλώματος» στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Εάν είναι έτσι οφείλει να μιλήσει δημόσια με ονοματεπώνυμα και στοιχεία, εξηγώντας και τον ρόλο της Κυβέρνησης η οποία με την τροπολογία της πήρε σαφή θέση υπέρ του ΦΟΔΣΑ και εναντίον της περιφέρειας Ηπείρου», αναφέρει η ΛΑ.ΣΥ.

Related Posts

Powerd By  

Ιδιοκτητης- νομιμος εκπροσωπος -
Δ/ντης- Δ/ντης συνταξης- διαχειριστης-
δικαιουχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ