Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 10:44
Τελευταία Ενημέρωση: 08 Οκτωβρίου 2015
Ήπειρος

Έμεινε από αγωγό ο ΧΥΤΑ Ελληνικού

Off

Έναν νέο κύκλο συζητήσεων και αναμενόμενων πολιτικών αντιπαραθέσεων αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για έργα Περιβάλλοντος, να απορρίψει, χωρίς… επαίνους μάλιστα, αλλά με σωρεία παρατηρήσεων, την πρόταση που είχε υποβληθεί από το δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων για τη διαχείριση των στραγγιδίων του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. 
Λόγω των επιπτώσεων και στην λειτουργία του ΧΥΤΑ, όσο όμως και στο περιβάλλον, έπειτα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, η περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών και ο ΦΟΔΣΑ αναζήτησαν την καλύτερη λύση διαχείρισης των στραγγιδίων αυτών, για να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα.   Η βέλτιστη λύση που επιλέχθηκε ήταν η μεταφορά των στραγγιδίων αυτών μέσω αγωγού σύνδεσης από το ΧΥΤΑ στον Κατσικά, όπου επρόκειτο να συνδεθεί με τον κεντρικό αγωγό του δικτύου αποχέτευσης, και από εκεί να μεταφέρονται στο εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού.  Η πρόταση χρηματοδότησης όμως του έργου έγινε στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεγάλου έργου με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑΙ, που αναφέρεται στην ενίσχυση του παραλίμνιου μετώπου από τη ΔΕ Παμβώτιδας μέχρι το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,6 εκ. ευρώ, όμως η Διαχειριστική Αρχή, όπως ανέφερε ο κ. Γκόντας, απέρριψε την πρόταση να συμπεριληφθεί το έργο στο συνολικό έργο των 50 και πλέον εκ. ευρώ, με το σκεπτικό, ότι μεταξύ τους δεν υπάρχει συνάφεια.
Ο κ. Γκόντας τόνισε μάλιστα πως είναι απορίας άξιον, ότι από την πρόταση η οποία υποβλήθηκε απουσιάζει μέχρι και η περιβαλλοντική αδειοδότηση!
«Πρόκειται για μνημείο ανικανότητας, ανευθυνότητας και προχειρότητας, επιβεβαιώνοντας την άποψή μας, ότι ο δήμος κινείται με αυτόματο πιλότο, κάνοντας απλή διαχείριση. Δυστυχώς, από πρωταθλητής των έργων ο δήμος μας έφτασε στο σημείο να μη μπορεί να εντάξει προτάσεις για τόσο σημαντικά έργα, όπως το συγκεκριμένο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόντας. 

Η απάντηση ήρθε την επομένη…
Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι πως στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημ. συμβουλίου και κατά τις απαντήσεις του δημάρχου και προέδρου της ΔΕΥΑΙ, αλλά και προέδρου του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων, όταν είχε υποβληθεί η πρόταση, δεν υπήρξε καμία απάντηση… Αντιθέτως χθες το μεσημέρι η δημ. αρχή με ανακοίνωσή της τονίζει, ότι δεν υπάρχει απένταξη έργου, αλλά απόρριψη της τροποποίησης του αρχικού έργου, κάτι που δίνει τη δυνατότητα της επανυποβολής της πρότασης. 
«Ο δήμος Ιωαννιτών, προκειμένου να διευκολύνει στην υλοποίηση ενός σημαντικού περιβαλλοντικού έργου που αφορούσε στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, αποδέχθηκε να διαθέσει ένα σημαντικό κονδύλιο από δική του εγκεκριμένη πίστωση, για ένα έργο (κατασκευή του αγωγού) με φορέα υλοποίησης την περιφέρεια. 
Το αίτημα τροποποίησης δεν εγκρίθηκε από την Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΠΕΡΑΑ, λόγω ελλιπών περιβαλλοντικών στοιχείων.
Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση απένταξη κανενός έργου, όπως από άγνοια ή πρόθεση ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Με δεδομένο ότι αίτημα τροποποίησης Τεχνικού Δελτίου έργου υποβάλλεται ανά πάσα στιγμή, ΔΕΥΑΙ – περιφέρεια και Διαχειριστική Αρχή είναι σε συνεργασία και συνεννόηση, έτσι ώστε  άμεσα να επανυποβληθεί αίτημα τροποποίησης με ώριμα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την έγκριση του. Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έδωσε – τονίζεται στην ανακοίνωση –  όλες τις σχετικές διευκρινίσεις ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας. Τόνισε δε πως η μείζονα αντιπολίτευση επιχειρεί κινήσεις εντυπωσιασμού, άνευ ουσίας «την ώρα που ο δήμος Ιωαννιτών, μέσω της συγκεκριμένης πράξης έχει διασφαλισμένες πιστώσεις άνω των 25 εκατ.  ευρώ στην έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, ώστε να προχωρήσει η αναβάθμιση του Βιολογικού και η κατασκευή αποχετευτικού σε μεγάλες περιοχές του δήμου που είναι χωρίς αποχέτευση». 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Powerd By  

Εκδοτης & Διευθυντης:
Φωτεινή Τζέκα - Παπαγεωργίου